10 szovaltoztatas, amely megvaltoztatja az eleted

Pozitív szó – 10 szóváltoztatás, amely megváltoztatja az életed

 

Pozitív szó erővel bír. 10 szóváltoztatás teljesen megváltoztatja az életed. „Ezt nem hiszem el!” – gondolhatod jogosan. Egy szó, csak egy szó – gondolja az átlagember. Azonban mi sem áll távolabb az igazságtól.

Kezdetben vala az Szó, és minden a Szó által lett” . Maga a Szó nem más, mint az Ige, más elnevezéssel a Logosz. Az Ige az Úr kimondott szava. Nem akarok itt most spirituális irányokba elevezni, csak az jelzem, hogy mekkora jelentősége van a szó -nak. A Földön az ember az egyetlen lény, amely a szó erejével képes teremteni.
A szó egyben egy megfogalmazott gondolat. Különböző jelentésekhez és érzelmekhez társul a fejünkben, s mint ilyen, hatással van a cselekedeteinkre, általa pedig életünk körülményeire. Figyeld meg az emberek szóhasználatát, s azt, milyen helyzetben vannak. Teljesen más szóhasználat jellemzi azokat, akik különböző helyzetben, állapotban, körülmények között vannak.

.

A szavak sorsváltoztató hatása

Mint említettem, a különböző helyzetben levő emberek más szavakat használnak. De mit gondolsz, ha valaki tudatosan más szavakat kezd használni, más helyzetbe kerül?

Nehogy azt hidd, mindenki ugyanazt érti, s legfőképp ugyanazt érzi, ugyanazon szavak alatt. Vegyük például ezt a három szót: befektetés, szenvedély, elégedettség. Te mire asszociálsz ezekről a szavakról?

Megfigyeltem, hogy ugyanaz a szó akár teljesen ellentétes hatást is válthat ki az emberekből. Mindez pedig az ő beállítottsága, s eddigi tapasztalata, „programozottsága” függvénye. Aki gyakran tartózkodik „negatív mentalitású” környezetben, a befektetésről ez jut eszébe „olyasmi, amivel csak a gazdagok rendelkeznek”, a szenvedélyről a kábítószer, dohányzás, alkohol, az elégedettségről a lustaság.

Aki sokat tartózkodik alapvetően magas „rezgésszinten” élő emberek környezetében, teljesen mást hall ki ezekből a szavakból. Számára befektetés egy előnyökkel, nyereséggel járó folyamat, a szenvedély egy hivatás, vagy egy hobbi, az elégedettség, pedig egy harmonikus lelkiállapot. Tehát a pozitív szó is bírhat valaki számára negatív töltéssel.

De hogyan működik a szavak sorsváltoztató hatása? Ez két módon lehetséges: úgy, hogy más jelentéseket társítasz hozzá, vagy megváltoztatod őket. Mit gondolsz, mi történik, ha az életedben legtöbbet használt, és legerősebb érzelmi töltettel rendelkező szavakat megváltoztatod? Keresd meg azokat a szavakat, amelyeket a legtöbbet használsz, és figyeld meg, hogy pozitív jelentés, vagy érzés kapcsolódik e hozzájuk, vagy nem. Ha nem, akkor változtasd meg őket!

Pozitív szó – 10 szóváltoztatás, amely megváltoztatja az életed

Kiválasztottam 10 szót, amelyet a legtöbb ember használ a mindennapi életében. Ezek nem feltétlenül negatív szavak, de gyakran korlátozó jelentés társul hozzájuk. Ha kicseréled ezeket az általam javasoltakra, és következetesen használod, akkor a következő dolog fog történni. Agyadban fokozatosan megváltozik a jelentéstartalom, és más dologra asszociálsz, mint addig. Ami eddig korlátozó volt, most épp ellenkezőleg, kitágítja a lehetőségeidet.

Ezek a szavak más gondolatokat és érzéseket ébresztenek, amelyek kihatással lesznek cselekedeteidre, hozzáállásodra, s ezáltal a sorsodra. Nem hiszed el? Ne is hidd! Először teszteld! Nem véletlenül nem mondtam azt, hogy próbáld ki, de erre még visszatérünk. Lássuk, mi az a 10 szóváltoztatás, amely megváltoztatja az életed.

1.Kell

Bármikor, ha észreveszed, hogy a kell szót használod, és ezzel együtt valami olyasmire gondolsz, hogy valamit muszáj megcsinálni, mégpedig nem azért mert akarod, hanem mert „kell”, állj meg egy pillanatra. Gondold végig a következőt: Ezt a dolgot most meg „kell” tennem. Mielőtt létrejött ez a helyzet, valamit tettem, hogy a „kell” működésbe lépett. Tehát valami módon „felelős” vagyok a helyzet kialakulásáért.

Ami ide vezetett, azt megelőzte egy választás, egy, vagy több döntés. Tehát mielőtt elérkezett volna a kell, Te voltál az, aki választott. Jó, most valamit „meg kell tenned”. Mondd azt, hogy ezt választom. Mert pillanatnyilag ez a leghelyesebb döntés. Most ezt választom, hogy aztán később, mást, vagy jobban választhassak, s ezáltal újabb lehetőségekhez jussak, kényszerek helyett.

A lényeg, a hozzáállás:

Elfogadom, hogy részem volt abban, ami a jelenlegi helyzetben van, ezért azt választom, hogy teszem, amit teszek, azért, hogy később, ebből tanulva jobban választhassak.

Kell helyett valasztas

Kell – választok. Érzed a jelentésbeli különbséget?

Meg kell csinálnom.” Ez a helytelen hozzáállás, pontosabban a számodra kevésbé kedvező. Mondd ezt: „Azt választottam, hogy megcsinálom.” Ezzel visszaveszed a hatalmat az irányítás felett mentálisan, és később minden szempontból.

Az első megváltoztatott szavunk a választás, választok.

2.Probléma

Neked mi jut eszedbe erről a szóról? Jobb esetben egy megoldandó dolog, rosszabb esetben egy leküzdhetetlennek tűnő akadály. Semmiképpen sem egy pozitív szó. Számos esetben láttam, hogy emberek addig rágódtak valamin, míg egyre nagyobbá nem nőtte magát. Ugyanis a „probléma jelenségnél” nem maga a probléma a leglényegesebb, hanem a hozzá való viszonyulás.

Miért beszélnek problémamegoldó képességről, és miért nem feladatmegoldó képességről? Hatalmas különbség van aközött, hogy valamit problémának, vagy feladatnak tekintesz. A feladat szóhoz, ugyanis automatikusan az társul, hogy megoldható. A probléma szónak van egyfajta akadályképzetet keltő felhangja. Sose beszélj problémákról! Bármikor, ha valami megoldandó dologgal kerülsz szembe, emlékezz Te választottad, tehát a Te feladatod. Ha pedig így van, akkor a megoldás is a kezedben van.

Probléma – feladat. Nem csak a szó más, hanem a hozzá fűződő gondolatbeli irányultság. Szóval ezt a szót töröld a szótáradból: probléma. Helyette következetesen használd a feladat szót.

A második megváltoztatott szavunk a feladat.

3.Próba

Mi a baj a próba szóval? Csak annyi, hogy benne van a „nem sikerül” gondolata. Igazából itt nem arról van szó, amit a legtöbben gondolnak, hogy mindig mindennek sikerülnie kellene. Hanem arról, hogy az okos ember megbizonyosodik a dolgokról. Magyarán teszteli őket.

Tehát sose mondd, hogy próbálgatsz, hanem tesztelsz. Azonban amikor élesben teszel valamit, akkor már nincsen helye ennek a szónak, akkor a „megcsinálom” veszi át a helyét. Ugyanis a tesztelés az előzetes állapot, amelynek az eredménye a „tudod, hogyan”. Nagyon fontos, hogy ezt a két állapotot elkülönítsd.

Mielőtt valamit teszel, valamit véghezviszel, amelyhez nem rendelkezel még elegendő tudással, vagy képességgel, lehetőséged van előzetesen tesztelni. Ez nem próbálgatás, hanem teszt. A teszt az egy komplettebb felmérés is lehet, míg a próba igen-nem játék.

Próba – teszt. Érzékeld és használd a különbséget!

A harmadik megváltoztatott szavunk a teszt.

4.Vágy

Talán valami baj van a vágyakkal? Dehogy, egyáltalán semmi. Ennek a szónak megvan a maga helye az életünkben. De ha valamit valóban akarsz, s nem csak úgy gondolsz rá, akkor használd a cél szót. „Ez a vágyam”, „ez a célom” – ugye érzed a hatásbeli különbséget?

A vágy csak vágy, de a cél világosan megfogalmazott akarat. Mi nem vágyódunk, hanem megvalósítunk.

Vágy – cél. A két szó közt olyan különbség van, mint a késztetés, és az elhatározás között. Az egyik csak „álomszinten” mozog, a másikból megvalósítás lesz.

A negyedik megváltoztatott szavunk a cél.

5.Álmodozás

Gondolom, Te is tudod, mi ezzel a szóval a gond. Önmagában nem lenne vele semmi baj, de amikor azt mondjuk, hogy valaki álmodozik, ebben benne van, hogy „csak” álmodozik. Vagyis valami olyasmire gondol, amit szeretne, de nem történik meg vele, nem fogja elérni.

Mivel cseréld ki? Egyszerű, az elképzelés szóval. Az elképzelés olyan mint egy terv, amelyet látsz magad előtt. És az is. Egy terv, amelyet lelki szemeiddel látsz, és ha profi vagy, le is írod, fel is vázolod.

Almodozas helyett elkepzeles

Álmodozás – elképzelés. Az egyik nagyobbrészt jobb agyféltekés, míg a másikhoz igénybe vesszük a bal agyféltekét is, ezért ezerszer nagyobb a valószínűsége, hogy realitássá válik.

Az ötödik megváltoztatott pozitív szavunk az elképzelés.

6.Esély

A legtöbben azt hiszik, az esély valami nagyon pozitív szó. Igazából nem, mert magában hordoz egy olyan mellékzöngét, hogy „kapott”, tehát valaki, valami adta. „Esélyt kapsz valamire” – ez olyan hangzású, mint egy „könyöradomány”.

Felejtsd el az esélyt, neked lehetőségeid vannak! Mi a különbség? A lehetőség alapból adott, jár, a tied, nem mástól, máshonnan, másvalamiből származik. Lehet, hogy első hallásra ez most furcsának tűnik, mert úgy tudtad, a kettő ugyanaz. De figyeld meg azokat az embereket, akik „esélyt kapnak”, és azokat, akiknek lehetőségük van. Az egyiket adják, a másikat mi teremtjük meg.

Esély – lehetőség. Hasonló jelentés, mégis óriási különbség.

A hatodik megváltoztatott szavunk a lehetőség.

7.Győzni

Győzni akarsz? Hát rajta, Te tudod, de én tudok egy jobbat. Legyőzhetsz a világon bárkit, lehetsz valamiben a legjobb, de van ami még annál is jobb. Mégpedig az, ha eléred, amit a legjobban akartál. A legtöbben azt hiszik, ez valami külső dolog, de valójában egy lelkiállapot. Szavakkal nehéz kifejezni, de annak az érzése, hogy eljutottál „oda” ahova akartál, teljes elégedettség van benned. Nem olyan érzés, hogy most aztán már minden beteljesedett, hanem olyan, hogy most nagyon jó, és innen már bármi jöhet.

Az „átlagemberek” szeretnek győzni. Azt hiszik le kell győzniük másokat, hogy elérjék céljaikat, hogy ez a siker, és ez a boldogság. Az a helyzet, hogy valójában az égvilágon senkit sem szükséges legyőzni. De nehogy elhidd nekem, tapasztald meg!

Én az elérni szót használom a győzni helyett, mert utóbbiban nincsen benne az, hogy másokkal kellene versengenem, legyőznöm őket. Ez nem megfutamodás, hanem annak bölcs belátása, hogy nincsen igazi győzelem, csak ennyi: eléred amit akarsz, vagy nem.

Győzni – elérni. Az első szó önmagában egyfajta feszültséget, harcot hordoz magában, a másik tiszta ezektől a mellékhangoktól.

A hetedik megváltoztatott szavunk az elérni.

8.Rajongás

Ennél a szónál ezúttal az egyik jelentését veszem alapul, mégpedig azt, ha egy személyre vonatkozik. Sokszor lehet látni, amint „embernek nevezett lények” kibújnak minden emberi jellemvonásukból, s őrültek módjára próbálnak egy általuk imádott személyt (sztárt) elérni. Szó szerint istenítik, az életüket adnák egyetlen pillantásáért, szaváért. Ez bizony fanatizmus, egészségtelen, sőt, akár beteges is lehet.

Akkor mi az, ami normális? Az, amikor példaképed, vagy példaképeid vannak. A példaképet is lehet szeretni, tisztelni, de tőle nem veszítjük el a fejünket, hanem értelmileg-érzelmileg egyaránt választottuk. A példaképnek nem a személyiségét imádjuk, mint a rajongók, hanem a gondolatait, szavait, cselekedeteit, vagy életét tekintjük követendő példának.

Rajongás – példakép. Egy kicsit erőltetettnek tűnhet ez a társítás, hiszen ezeket a szavakat ritkábban használjuk. Inkább arról van szó, hogyan viszonyulj egy számodra jelentős személyhez.

A nyolcadik megváltoztatott szavunk a példakép.

9.Szerencse

Szerinted létezik ilyesmi? Ha megkérdezed az embereket tízből kilencen biztosan azt mondanák, hogy igen, hiszen tapasztalták is. Csakhogy az ember az eseményeknek általában a „végét” látja meg a legkönnyebben, azokat az okozatokat, amelyek odavezettek, már kevésbé.

Teljes nyugalommal kijelenthetem neked, szerencse nem létezik, ez csak egy szó arra, amikor nem tudjuk valami jó dolog hogyan, vagy miért történt meg. A szerencse szót váltsad fel a felkészültség szóval. Ha felkészült vagy, ezek a dolgok – amelyeket a szerencse szóval szoktak jelölni – el fognak jutni hozzád. A szerencse a tudatlansággal áll kapcsolatban, míg a felkészültség a tudatossággal. Bármi történik veled, nem véletlenül történik, de el ne hidd mert én mondtam, hanem járj utána.

Szerencse helyett felkeszultseg

Szerencse – felkészültség. Az „átlagemberek” a szerencsében hisznek, az egyéniségek a felkészültségben.

A kilencedik megváltoztatott szó a felkészültség.

10.Munka

Na ez már aztán igazán felháborító! Mi baj lehet a munkával? – kérdezhetnéd jogosan. Magával a munkával semmi, csak azzal ami az évezredek alatt hozzákapcsolódott ehhez a szóhoz. A legtöbb embernek a munka szóról valami kényszer jut eszébe, valami olyasmi, amit meg kell tenni.

Hogyan válthatod ezt ki? Úgy, hogy életed minden részében úgy cselekszel, hogy összhangban legyen a Te saját küldetéseddel. Ha következetesen mindent ehhez rendelsz, a kényelmetlen, szükségszerű dolgok, el fognak távozni az életedből, mert a „mentális rezgéseid” mást hoznak eléd.

Ha rájössz, hogy semmit sem kell, hanem választhatsz, nincsenek problémák, csak feladatok, senkit sem kell legyőznöd, s ha felkészült vagy, a jó dolgok elérnek – akkor a küldetésed lesz a munkád. Vagyis a munka átváltozik küldetéssé. A küldetéstudat pozitív hatással van az egészségedre, az anyagi helyzetedre, a kapcsolataidra, s örömmé változtatja a munkát.

Munka – küldetés. Így már egyértelműen pozitív szó. Dolgozol, vagy küldetést teljesítesz? Másoknak az elvárásait hajtod végre, vagy azt teszed, amire születtél?

A tizedik megváltoztatott szó a küldetés.

Pozitív szó – A szavaink határozzák meg sorsunkat

Most már tisztábban látod, mi a szavak sorsváltoztató hatása. A szavaink határozzák meg sorsunkat. Ez egy „átlagember” sosem fogadná el. Azt hiszik, a szavak csak szavak. De Te már tudod, hogy a szavak, nem csupán szavak, hanem megerősített gondolatok, amelyek teremtő erővel bírnak. Nem képletesen értve, hanem szó szerint. Amilyen szavakat használsz, úgy élsz.

Amilyen szavakat használsz, olyanok a gondolataid, ezáltal a tetteid, a világra gyakorolt hatásod. A szavaink határozzák meg sorsunkat. Ha tudatosan figyelsz arra, milyen szavakat használsz, megszabod gondolataid irányát. Sokkal több van ebben, mint első pillantásra látszik. Nem kell elhinned. De legalább teszteld! S, ha bevált, alkalmazd. Az emberek többsége nem veszi a fáradtságot. Könnyebb kifogásokat, felelősöket keresni. De Te nem vagy ilyen. Te választod meg a szavaidat.

Összegzés:

Kell helyett: választok

Probléma helyett: feladat

Próba helyett: teszt

Vágy helyett: cél

Álmodozás helyett: elképzelés

Esély helyett: lehetőség

Győzni helyett: elérni

Rajongás helyett: példakép (választás)

Szerencse helyett: felkészültség

Munka helyett: küldetés


Folytatás: Szavak csodálatos hatása – Teremtés a szavakkal

7 hozzászólás
 1. Eyn
  Eyn says:

  Elnézést kérek azoktól, akik 2016 június 14-ig hozzászóltak ehhez a blogcikkhez. Sajnos a tárhelyszolgáltató ideiglenes szerverproblémája miatt elvesztek ezek a hozzászólások és a rendszer sem mentette. Bár megpróbáltam mindent, egyik adatbázisban sem leltem újra őket.

  Válasz
 2. Pozsgainé Ildikó
  Pozsgainé Ildikó says:

  Miklós! Köszönöm! Megerősitted mind azt amiként én is gondolkodom és cselekszem.
  Üdvözlettel: Ildikó

  Válasz
   • Kocsi Erika
    Kocsi Erika says:

    Milyen érdekes, hogy eltűntek a kommentek, de sebaj, ez is egy “küldetés”lehet Neked, hogy azt a “teszt-feladatot” válaszd magadnak “célként”, hogy “lehetőséget” adj a bátor és szabad “kommentelők” egy olyan “elképzelésének”, hogy “felkészülten érjék” el ezt a magatartást egyfajta “példaképként”,

    Válasz
 3. Misi
  Misi says:

  Jo a cikk, tetszik, am az eleje szerintem nem teljesen pontos.
  Kezdetben nem az “ige” (cselekvest, tortenest, letezest kifelyezo szo) volt, es nem a “szo”…
  A “logosz” ogorog szo. Karoli tevesen forditotta! A logosz gondolatot jelent. Es ez logikus is. Az ige nem lehet szova, ahogyan a szo sem lehet szova…
  Am a gondolat szova lehet, es ez valoban a teremtes folyamata…
  Nem igaz???

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük