Szavak csodálatos hatása - Teremtés a szavakkal

Pozitív szavak – Pozitív töltetű szavak

A szavak csodálatos hatása abban nyilvánul meg, hogy sokszori használatukkal pozitív szuggesztióként befolyásolhatjuk életünket. Ugyanannyi energiába kerül „jó szavakat” használnunk mindennapjainkban, mint „nem jó szavakat”. De ki dönti el, hogy melyiket választod?

Minden szónak egyedi rezgése van és amint kimondod (vagy akár gondolsz rá), annak megfelelő hatást kelt benned, s körülményeidben. A szó egy olyan csodálatos eszköz, amely a Földön csak az embernek adatott meg, élete alakításához, teremtéséhez.
A megfelelő szóhasználattal hatalmas változásokat érhetsz el a magad életében, és – kommunikációd által – a másokra gyakorolt hatásodban is. A pozitív jelentésű szavak és pozitív kifejezések sokkal magasabb hullámhosszon rezegnek.

Amint megtalálod a Te kedvenc szavaidat – amelyek minél egyedibbek és minél jobb érzést okoznak számodra, annál kedvezőbbek – használd őket rendszeresen. Itt a kreativitásnak semmi sem szab határt, s mihelyt azonosulsz ezekkel a szavakkal, teljesen átitatják mindennapjaid valóságát.

Ha érdekel a téma, elolvasása után ezt is ajánlom: Szavak, melyeknek nem lehet ellenállni

Pozitív szavak a megerősítő mondatokban

Ha használsz megerősítéseket, az egyik legfontosabb szabály, hogy ne legyenek bennük negatív töltésű szavak. Mielőtt azt gondolnád, ez természetes, elárulom, hogy sokan, észre sem veszik, hogy ilyen szavakat használnak. Még nevesebb előadók, személyiségfejlesztő trénerek is olykor „helytelen” kifejezéseket alkalmaznak az általuk javasolt megerősítő mondatban. Ugyanis a pozitív érzelmi töltésű szó a mondat minden szavára érvényesnek kell legyen.

Egy rossz példa, amit már rengeteg helyen olvastam-hallottam: „sikerre vagyok ítélve”. Ugye Te is látod, melyik szó nem ide illő. Egy negatív érzelmi töltésű szó elrontja az egészet. Hogyan mondanád ezt pozitívabban? Ez már jobb: „sikerre vagyok rendeltetve”, de még jobb a „sikerre születtem”. Kis különbségnek látszik, de teljesen más az érzelmi töltete. A rossz példa szava magában hordoz egyfajta kényszert, a második példa ezt pozitívra változtatja, a harmadikban nincsen „kényszer szó”, egyszerű, pozitív, ténymegállapítás.

Olvasd el a Pozitív megerősítések 10 szabálya című cikket!

Pozitív szavak a megerősítő mondatokban

Azt már azért a legtöbben tudják, hogy a nem szócskát nem ajánlatos használni megerősítésekben, mert mindig arra fókuszálunk, amit akarunk. De vannak más „rejtőzködő” szavak, amelyek negatív háttérinformációt hordoznak, melyek először fel sem tűnnek. Ilyen a „megérdemlem”. Számos megerősítésben olvashatjuk ezt, de ennek van egy olyan mellékzöngéje, hogy feltételezi azt: meg kell érdemelni, kiérdemelni valamit.

Számos ilyen apró hiba előfordul a megerősítésekben. Ezt is láttam: „szeretem a kudarcot”. Értem, hogy mire gondol az alkalmazója, de inkább így fogalmaznám meg: „szeretem a tapasztalatokat”.

A pozitív töltetű szavak teljesen más energetikai hatással bírnak. Összegyűjtöttem néhány helytelenül használt kifejezést baloldalt, és jobboldalt megadtam egy változatot amellyel pozitívabbra cserélheted.

Helytelen kifejezés

Biztonságban

Vigyázok

Nincsen semmi baj

Harcolok (küzdök)

Nem halogatom

Nem halogatok

Alázatos

Nem történhet velem semmi rossz

Hiszem

Akarom

Helyes kifejezés

Jó helyen

Tudatos vagyok

Minden rendben van

Mindent megteszek

Megcsinálom

Mindent időben megteszek

Nyitott

Megtörténik velem minden jó

Tudom

Elérem

Továbbiakat találsz a 10 szóváltoztatás, amely megváltoztatja az életed cikkben.

Pozitív szavak a marketingben

Ez egy olyan terület, ahol különösen fontos a pozitív szavak használata. Rengeteg olyan kifejezés van, ami nagyon elterjedt, de nem igazán hasznos, vagy építő. Itt a folyamatot egészen a gondolkodásmódnál kell kezdeni. Legyen szó bármilyen marketingről, egy szolgáltatás áll mögötte. Ha pedig így van, aki számára készül, az fontos és, értékes. Nem mindegy hogyan hívod fel magadra a figyelmet.

Amennyiben számomra értékes valaki, nem használok félreértelmezhető, vagy negatív kicsengésű szavakat. Most nem csupán a marketing szövegről van szó, hanem általában arról, ahogy a folyamat egyes kellékeit, vagy az ügyfelet hívjuk. A pozitív töltetű szavak itt még fontosabbak.

Az egyik, általam sosem kedvelt szó, a „csali”. Erről már írtam is az első blogomban. A csali az üzleti, az internetes, vagy az egyéb marketing anyagokban használt kifejezés, amely arra a dologra vonatkozik, amely először megszólítja, magához vonzza, cselekvésre készteti a leendő ügyfelet. Na mármost, én ezt a szót nem szeretem, mert a csaliról a legtöbb embernek ez jut eszébe: bekapja a horgot, és valaki zsákmánya lesz.

Ez teljesen ellentétes azzal, amit képviselek: az az ember, aki számára én kínálok valamit, egy nagyon is értékes ember, aki joggal vár el valami értékeset cserébe az érdeklődéséért. Tehát én nem alkalmazok csalikat, ajánlataim vannak, vagy ajándékok, bevezető anyagok, amelyek célja, hogy az ügyfél elégedett legyen.

Egy másik ilyen szó az elcsábítás, vagy ügyfelek kerítése. Lehet, hogy ez sokak számára nem bír negatív jelentéstartalommal, de van egy olyan háttérzöngéje, hogy „akarata elleni cselekvés”, mint például valaki nem akar alkoholt inni, de ráveszik. Sokkal jobban szeretem a vonzás szót. A pozitív töltésű szavak, ha lehet, a marketingben még fontosabbak.

A szavak hatásának felerősítése a pozitív töltetű szavak által

A szavak akkor bírnak fokozott hatással rád, ha egyedi jelentéssel bírnak számodra. Figyeld csak meg a kedvenc szavaidat, és hogy milyen élmények társulnak hozzájuk. Legyél kreatív, és találj, vagy alkoss olyan szavakat, amelyeket aztán rendszeresen használhatsz. Ahogyan a pozitív testbeszéddel növelheted az önbizalmad, a pozitív szavak tudatos használatával megemelheted az energiaszinted.

A számodra pozitív jelentéssel bíró szavaknál alkalmazd a tudatosítást. Mi jelenik meg a szemeid előtt, ha rá gondolsz? Milyen hangok, történések, és legfőképp érzések társulnak hozzá? Amikor ezt megfigyelted, időnként érdemes magad elé idézned, hogy rögzüljön. Minél több ilyen szó áll a rendelkezésedre, annál magasabb hatásfokkal lehetnek életedre.

A szavaid teremtő hatással bírnak

Amikor írsz, vagy másokkal beszélsz, használj minél több pozitív jelentéstartalmú szavat. Teljesen más hangulata, kicsengése és élménye lesz ezeknek. Az, hogy a szavak teremtő hatással bírnak, nem egy szimbolikus kijelentés, hanem gyakorlati. Bár a hatás sokszor nem azonnali, mégis, közvetetten a szavaiddal teremted életed eseményeit. A pozitív szavak azért működnek jól, mert pozitív érzelmek fűződnek hozzájuk.

A motivációs gondolatok számos olyan kifejezés együtthatója, melyek megemelik az ember rezgésszintjét. Az is jó, ha látod, hallod őket, de még hatásosabb, amikor a saját élményeidből választod ki. Az olyan pozitív töltetű szavak, melyek mögöttes élménytartalommal bírnak mágnesként vonzzák a hasonló gondolatokat és tetteket.

A piros szavak, zöld szavak, sárga szavak, és kék szavak

Azt már régóta megfigyeltem, hogy különböző helyzetekben, különböző emberekkel, s különböző célokkal másképp kommunikálunk. Ez az írásban is igaz, és még ezen a weboldalon is, a különböző cikkek esetében van egy bizonyos, fő jellegzetessége a kommunikációnak.

Amikor erőteljes, cselekvésre ösztönző, motiváló cikkeket írok, rengeteg „piros szavat”, kifejezést használok. Amikor önmagad elfogadására, szeretetére és értékelésére, valamint összhangra vezetlek, sok a „zöld szó”. Ha derűs, pozitív hangvételű, vagy akár humoros írást közlök, számos „sárga szavat” használok. És ha az intellektusodhoz és a belső bölcsességedhez egyaránt szólni akarok, a lehető legtisztább kommunikációt használva, rengeteg a „kék szó”.

Miről is van szó? Ez esetben a szavakat négy fő csoportra bontottam. Ez azért jó, mert így tudatosítani tudod a kommunikációdban a hatásukat. Attól függően mi a célod, választhatod ki a megfelelő megközelítést. Vannak más csoportok és besorolások, itt most a lényegre szorítkoztam. A pozitiv szavak jól beazonosítható hatásokkal bírnak a különféle érzésekre, azok felkeltésére.

Piros szavak – motiválnak, aktivizálnak, inspirálnak, erőt adnak

Kék szavak – bölcsesség, tiszta gondolatok és kommunikáció

Zöld szavak – nyugtat, ellazít, harmonizál

Sárga szavak- pozitív érzelmek, vidámság, derű, humor

Ezen a négy pozitív módon hathatsz magadra és másokra is, mégpedig a szavak által. Mindig az a forma lesz túlsúlyban, amelyik szavait használod. Mi a célod magaddal szemben, vagy másokkal? Válaszd ki a négy csoportból és tudatosan alkalmazd annak szavait!

Segítségül készítettem négy oszlopot, amelyet folytathatsz további, odaillő szavakkal. Így kialakíthatod a pozitív szavak szótára saját verzióját.

Piros szavak

csináld

tedd

erő

energia

lelkesedés

aktivitás

adás

mozgás

életerő

kaland

Zöld szavak

béke

harmónia

nyugalom

bizalom

könnyedség

passzivitás

befogadás

meditáció

elengedés

feloldódás

Sárga szavak

szép

öröm

kellemes

boldogság

vidámság

barátság

együttműködés

tréfa

pozitív

Kék szavak

egyértelmű

következetes

tiszta

nyitott

rendezettség

rendszer

célszerűség

tudás

tudatosság

bölcsesség

Van még több szín-szó csoportosítási lehetőség, de rád bízom, hogyan alakítod ezeket ki. A pozitív érzelmi töltésű szó több formában megjelenhet. Ezt egy iránymutatásnak készítettem, hogy lásd, mekkora lehetőségek rejlenek a szavak tudatos használatában. Ezentúl ne csak ösztönösen, de tudatosan használd a pozitív szavak csodálatos erejét!

Folytatás: 7 szó, amelyet cserélj ki, vagy lépj túl rajta

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük