Jung archetípusok teszt, bemutatás, a 4 fő motiváció

Jung archetípusok a 4 fő motiváció alapján lefedik az emberi személyiségek skáláját. Mint az elnevezésből kitűnik, ezek az archetípusok visszavezethetők a svájci Carl Gustav Jung pszichológushoz. Sokakban felmerül a kérdés, a Jung személyiségtípusok alapján milyen archetípus vagyok? Ebben a cikkben bemutatom a 4 fő csoportot, a 12 típust, és a 12 archetípus teszt által eldöntheted melyik áll hozzád most a legközelebb.
Jung archetípusok teszt

Mielőtt elolvasod a cikket, csináld meg a tesztet, hogy objektíven láthasd önmagad.

A jungi archetípusok teszt használata segít önmagad besorolásában, de itt is igaz az az elv, hogy senkire sem jellemző 100 százalékosan csak az egyik típus.

Töltsd le a tesztet itt! (A teszt az ingyenesen letölthető LibreOffice Calc táblázatkezelővel készült.)

Ha megnyitottad a táblázatot, menj végig minden sorban az összes jellemzőn!

Minden egyes jellemző melletti rubrikában jobbról alapból a 0 szám szerepel. A következőket írd be helyette:

  • 3-ast, ha nagyon jellemző
  • 2-est, ha jellemző
  • 1-est, ha kicsit jellemző
  • 0 marad, ha nem jellemző rád

Ha végeztél, alul egy kördiagramon megnézheted az eloszlást, ami rád jellemző.

A 4 archetípus csoport a fő motivációk alapján

A 12 Jung archetípus a motivációk alapján 4 csoportra bontható. Érdemes megfigyelni a hasonlóságot a grafológiai irányultságokkal. A jungi archetípusok teszt kitöltésével könnyen megtalálod melyik csoportba tartozol.

Jung archetípusok – Stabilitás csoport

Ez a rendre, szabályozottságra, átláthatóságra épül. Az ide tartozó egyének számára egy biztos pont kell, nagyobb céljaikat is már kipróbált bizonyított alapokra építik. Sokat számít a hagyományok, a régi értékek megtartása, egy fontos, rögzített, lelki-szellemi alap, amire aztán építhetnek. A stabilitás csoportba tartozók szeretik kontroll alatt tartani világukat, hogy minden rendben, kiszámíthatóan működjön.

A Jung archetípusok közül az uralkodó testesíti meg a leginkább ennek a csoportnak a lényegét. A gondoskodó típusnál a stabilitás mellett kissé a valahova tartozás igény is már jelen van. A feltaláló pedig a stabilitásba némi függetlenséget is belevisz.

Valahova tartozás csoport

Ennél a csoportnál kulcsfontosságúak az emberi kapcsolatok, a társas élet, az együttműködés, beilleszkedés. Ők nem tudnak, nem szeretnek egyedül lenni, igénylik az elfogadást, hogy a „törzshöz” tartozzanak. Csapatban gondolkodnak, és/vagy társban, partnerben, de mindig kell valaki más is a boldogságukhoz.

Az átlagember típus a legmélyebben jeleníti ezt meg, aki igyekszik mindenkivel jóban lenni. A szerető típusban van valamennyi stabilitási vágy is, amit sokszor egy adott emberben talál meg. A bohóc típus pedig a humorával egy kissé már a haladás irányába is tendál.

Jung archetípusok – Függetlenség csoport

Ez a csoport egyfajta ideál felé halad, számára a jólét, elégedettség és önmegvalósítás egyaránt fontos. Meg akarja érteni a világot és önmagát, vágyik a tudásra, megismerésre. Nyitott és befogadó, megvizsgálja a dolgokat, gyakran messzire jut az önmegismerésben, vagy a külvilág felderítésében.

A függetlenség csoportban a Jung archetípusok közül a bölcs fejezi ki a leginkább ezt, tudatosságra való törekvésével. Az ártatlan típus még valamennyit hordoz a stabilitásból is, és a felfedező a megismerései által már a haladás felé is irányít.

Haladás csoport

Az ide tartozó emberek a jövő, a változás felé viszik az emberiséget. Ők bátran mennek előre, nem félnek elhagyni a megszokottat, mélyen hiszik, hogy lehet és kell is haladni a korral. Egészen egyedi dolgokat hozhatnak létre, vagy érhetnek el, általában sok emberre vannak hatással, és teljes mértékben kifejlesztenek egyes olyan tulajdonságokat, melyeket az egyéniség jellemvonásaiban ábrázoltam.

Ennél a csoportnál a lázadó áll az élen, aki lerombolva az elavultat, egyből a jövőbe törekszik. A hős típus olyan mint egy felszabadító, s ily módon az embereket társítva, egy kicsit a valahova tartozásból is tartalmaz némi árnyalatot. A varázsló segít a nagy álmok megvalósításában, s így valamennyire a függetlenség felé is visz.

Jung archetípusok 4 csoportja a fő motiváció alapján

Jung archetípusok bemutatás Milyen archetípus vagyok?

A 12 típus

Uralkodó típus

Ő a főnök, a király, a vezető, az elöljáró, a hatalom gyakorlója. A jelleme erősségétől függ, hogy milyen mértékben használja ezt jóra. A fő vágya, hogy irányíthasson, és ellenőrzés alatt tartson mindent. Egy sikeres, és stabil alapokon nyugvó országot/vállalkozást/közösséget akar létrehozni.

Általában nagy felelősséget vállal magára, de biztos benne, hogy vezetésre termett. Nem szereti a káoszt, rendetlenséget, vagy ha a dolgok a tudta nélkül történnek. Ha túl erős benne a kontroll iránti kényszer, bizalmatlanná válhat, és megjelenhet benne a hatalma elvesztésétől való félelem is. Amennyiben hallgat jó tanácsadókra jó vezető lehet, de ha csak a saját feje után megy, az önkényuralomhoz is vezethet.

Az uralkodó archetípus sarkos példája Jules Verne hőse, Phileas Fogg, aki mindent óramű pontossággal cselekszik. Bár ő nem tör nagy uralomra, mégis életében mindent kontroll alatt akar tartani, csak a tökéletes, precíz rendet fogadja el. Az uralkodó típus pozitív példája Mátyás király, a negatívak közé pedig számos diktátor és zsarnok tartozik.

Jung archetípusok – A gondoskodó

Ő egy igazi támogató, segítő lény, aki kiváló szülő, ápoló, vagy szociális munkás. Őt az motiválja, hogy más(oka)t gondozzon, vigyázzon rájuk, megóvja a bajtól. Önzetlenül előtérbe engedi a másikat, és nagylelkűen segíti célja elérésében. Nagy fokú empátiája van, őt ez a működés teszi boldoggá.

Hasonlít az enneagram típusok közül a 2-es típusra. Nem szereti az önző embereket, könnyen kihasználhatják, ha túlzottan feláldozza magát, mártírrá válhat. Megbocsátó, megóvja a hozzá közel állókat, a másokkal töltött idő és a szeretet oda-vissza áramlása fontos számukra. Ide szokták sorolni Teréz anyát, Diana hercegnőt, Nelson Mandelát, vagy Oscar Schindlert.

Alkotó (feltaláló/újító)

Ő egy igazi kreátor, aki valamilyen módon valami újat hoz létre, legyen az festmény, zenemű, középület, találmány. Nála a képzelet egybefonódik a megvalósítással. Képes érzékelni maga előtt azt, ami még nincs meg, de megcsinálja. Nagyon szeretne valami maradandót, örökké csodálni valót megalkotni.

Igen jó szellemi képességei vannak, és a tökélyre törekszik. Nagy tehetsége van hozzá, hogy látomásainak, álmainak alakot adjon, s mások számára is bemutathassa. Viszont tart attól, hogy középszerű marad, ezért folyton jobbítani akarja műveit. Maximalista lélek, fontos számára a szabadság, önállóság, a dolgokat egyedien értelmezi.

Egyik kedvelt példa az alkotó, vagy feltaláló archetípus megtestesítőjeként Steve Jobs, a filmes világból pedig MacGyver karaktere a tökéletes példa. De ide sorolható Albert Einstein, Michelangelo, valamint számos művész és feltaláló.

Jung archetípusok – Átlagember (árva)

Ő egy ember a tömegből, aki bárkivel kijön, elfogadja a köz akaratát, az ideális alkalmazott, a megbízható csapatjátékos. Realista, és igyekszik két lábbal a földön járni, nem mellesleg úgy gondolja, minden ember egyenlő. Általában a hasonlóak társaságát keresi, de mindig igyekszik valahova beolvadni.

Sokszor áldozatnak érzi magát és nem túl pozitív, amivel kissé hasonlít a szegény én energetikai típusra. Amitől igazán fél, az, hogy egyedül marad, vagy kihagyják a közösségből. Ezért inkább visszafogja saját énjét, elvegyül a tömegben, hogy elfogadják, és kapcsolatba kerülhessen másokkal.

A 12 archetípus teszt alapján néha csak kevésbé látszik, hogy valaki ide tartozik, mert kismértékben más típusokra is hasonlít. A Pál utcai fiúk Nemecsek Ernője a tökéletes, és szeretetreméltó átlagember megjelenése, aki végül hétköznapi hőssé is válik.

Az átlagember archetípusa

Szerető archetípus

Ő a szívbéli jó barát, a romantikus pár, aki egyben a szépség, az ízek, az érzékek rabja. Élményekre, intimitásra vágyik egy másik emberrel, ami életének egyik fő mozgatórugója. Számára elsődleges fontosságú hogyan vonzzon be másokat, ezért fizikailag, érzelmileg és szellemiekben is igyekszik kívánatos lenni.

A Jung archetípusok közül a szerető roppant szenvedélyes tud lenni, és hűséges is, de éppen azért, mert oly fontos számára egy kapcsolat, erős megfelelési kényszere is lehet. Nagyon jó csábító, de ezzel együtt remek házastárs és családtag is lehet. Számára különösen fontos, hogy szeressék.

A szerető típus hálás a figyelemért, de egyes esetekben annyira odaadó, hogy elvesztheti saját identitását is. Általában Marilyn Monroe -t hozzák fel példaként erre a típusra, a világirodalomból pedig Rómeót és Júliát.

Bohóc (bolond)

A bohóc típus élete a bolondozásról, szórakozásról, kifigurázásról szól. Ám emögött a viselkedés mögött gyakran komoly mondanivalót is hordozhat. A jelen minden pillanatát ki akarja élvezni, magát sem veszi túl komolyan. Szinte lételeme, hogy környezetét is felvidítsa, ő a mintapéldája hogyan éljünk pozitívabban most.

Valódi komédiás és tréfamester, tart attól, hogy egyszer unalmassá válik, és előfordulhat, hogy nem alkalmas pillanatban is humorizál. Mivel hajlamos elviccelni a dolgokat, félő, hogy elherdálja az életét, ellenben azzal, hogy pozitív energiával tölt fel másokat, sokat segít is rajtuk.

Sok ilyen ember volt, van a világon, számomra Jerry Lewis és Danny Kaye komikus színészek tökéletesen megtestesítették a bolond archetípus jó oldalát.

Jungi archetípusok – Bölcs (mentor)

A bölcs a tanácsadó, a fejlődés fő mentora, aki mindent alaposan megfigyel és igyekszik megérteni. Ő az igazságot kereső ember, aki egy személyben kutató, tervező, tudós és tanító. Számára a folyamatos tanulás az élet természetes része, meg akarja találni a kulcs információkat, és megérteni a gondolkodás folyamatát.

Eközben egészen magas megértési fokokig eljuthat, bár ezzel együtt eltávolodhat az átlagember(ek)től. Ha beleássa magát egy nagy feladatba, elveszhet a részletekben, és az is előfordulhat, hogy félreértik. Nagyon sok témában jártas lehet, hátránya, hogy több területen megmarad az elméleti síkon.

A bölcsre remek példa a tanításairól híres kínai Lao-ce. A Jung teszt által hamar kiderül, ki tartozik ebbe a csoportba. A bölcset a legtöbben kapásból a férfi archetípusok közé sorolnák, pedig ugyanúgy lehetnek, s vannak is nők, akik nemcsak mély tapasztalattal rendelkeznek, de kiváló mentorok.

Ártatlan (Milyen archetípus vagyok, ha gyermekinek mondanak?)

Az ártatlan archetípus a naiv, álmodozó gyermek, a friss tisztaság, őszinteség megtestesülése. Ő elfogadja önmagát és másokat ahogy vannak, a legjobbakat kívánja, és a boldogságra törekszik. Kevésbé érdekli, hogy mi történik a világban, csak egyszerűen jól akarja csinálni a dolgait, és jól akarja magát érezni.

Ő mindig bizakodó és derűlátó, de kínosan vigyáz arra, nehogy akár véletlenül valami rosszat tegyen. Finom, romantikus és hite töretlen a helyes útban. Számára a mennyország egy elérhető dolog, egyesek számára unalmas az ő beállítódása. Ez a személyiség hasonlít a női személyiségtípusok közül a kislányos nő -re.

Jungi archetípusok – A felfedező

A felfedező archetípus a tipikus kalandor, aki nem marad egy helyben, egy vándor, aki bejárja mindazt, amit lehet. Nagy szabadságvágya van, életéhez hozzátartozik az izgalom, önmagát a világ felfedezése által ismeri meg. Valódi utazó, aki nem szereti a kötöttségeket, az egyhangúságot, kíváncsi és élőben akarja megtapasztalni a dolgokat.

Néha úgy érzi, sehova sem tartozik, és céltalanul bolyong. Ambíciózus, önálló, talpraesett, ha megfosztják a szabad mozgásától, komoly lelki válságba kerülhet. Tart a belső ürességtől, kívül keresi az eszményit, teljesebb élet felé hajtja a vágya. Igazi individualista, néha vakmerő, aki ettől még hűséges maradhat.

Kolombusz Kristóf jó példa a felfedező archetípusra, de a klasszikus kalandfilmek főszereplői is sokszor ilyen személyek. A tudományos „felfedező világban” mi sem lehetne jobb példa, mint a Föld minden részét bemutató természetfilmjeivel, David Attenborough.

A felfedező archetípus

A lázadó (betyár) archetípus

Az a személy, aki kitör a keretek közül, áthágja a szabályokat és önálló utakat keres. Lehet megosztó, botrányos és kihívó, vagy lelkesítő, motiváló forradalmár. Lerombolja a siker konzervatív mítoszait, viselkedése szokatlan és felforgató lehet, nem hagyja, hogy befolyásolják.

Szélsőséges esetben aszociális és akár bűnöző is lehet, konstruktívan működve az elavult, nem működő dolgokat lerombolja, segíti az új beépülését. Néha sokkol, máskor csak motivál a szavaival, de kínosan vigyáz arra, nehogy jelentéktelennek, erőtlennek tűnjön. Legnagyobb félelme, ha hatástalan amit csinál, ezért (főleg az elején) formabontó, radikális lehet.

A futballsztár Maradona például játékában túllépte az összes korlátot, és magánéletében is áthágott számos szabályt. Humoros példája a hétköznapi lázadó típusnak a Forró szél sorozatból ismert Surda.

Jungi archetípusok – A hős

A hős a leküzdhetetlen akaratú, bátor, végletekig elszánt bajnok, aki a sikerért bármin átküzdi magát. A hősök vonzereje nem véletlenül olyan nagy, hisz valamiben, van egy erős szándéka, és tetteken keresztül bizonyítja rátermettségét. A hős archetípus a megmentő, a keresztes lovag, a legyőzhetetlen harcos. Számára a káosz jó, mert lehetőséget ad, hogy rendet tegyen képességeivel.

Nem véletlenül szereti a harcos idézeteket, mert ezek sokszor kifejezik azt, amit ő a bensőjében érez. Addig fejleszti a képességeit, mígnem cselekedeteivel a világot is jobbá teszi. Hátránya lehet, ha nincs ellenség(képe), nem tud jól fejlődni, vagy feleslegesen keresi a harcot. Még csak véletlenül sem hagyja, hogy gyávának lássák, nagy a bizonyítási vágya, és vert helyzetekből is feláll. Kompetenciája magas fokú, egyetlen félelme, hogy gyengének tűnik és legyőzik.

Az eredeti Star Warsból csodás példa erre Luke Skywalker, a szórakoztató irodalomból pedig Robert E. Howard Conan figurája. A hétköznapi hősök közé tartoznak a nagy sikert elért sportolók, vagy például a tűzoltók.

Varázsló archetípus

Átváltoztat, megváltoztat, meggyógyít, felkelti látens képességeidet. A varázsló elkápráztat és lenyűgöz, képes a folytonos megújulásra, néha igazi rejtély. Több mint szakértő, olykor elképesztően ügyes megoldásokat ad. A varázsló archetípus mellett úgy érzed, bármi megtörténhet.

Ha rossz útra téved, manipulatívvá válhat, de alapból igyekszik segíteni, hogy Te is nyertessé válj. Az univerzum ősi törvényeinek ismeretében, s azok alkalmazásával váltja valóra álmait. A váratlan negatív következmények, vagy mellékhatások miatt óvatos lehet, de mindemellett zseniális.

Ez a típus néha nehezen azonosítható, de a Jung teszt kitöltéséből kiderül. Carlos Castaneda és egész világa a varázsló harcosok gyakorlati működésének felejthetetlen bemutatója.

De a fentebbiek csak az alapok voltak. Az archetípus ismeret, valamint a 12 archetípus teszt sok mindenre felhasználható.

Hogyan használd fel az archetípusodat pályaválasztáskor, vállalkozásban, vagy ha értékesíted magad bárhol/bármiben?

Hogyan használd az archetípusokat a kommunikációdban?

Hogyan működhetnek (jól) együtt a különböző archetípusok?

Archetípus tulajdonság index táblázatok

A teljes tudásanyagot megtekintheted a tagsági rendszerben.

Ha már tag vagy, itt jelentkezhetsz be.

Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük