Hogyan változtassam meg a személyiségem?

Hogyan változtassam meg a személyiségem?

Hogyan változtassam meg a személyiségem? Miért akarod megváltoztatni a személyiséged? Hogyan állsz önmagaddal? Mielőtt megváltoztatnád a személyiséged., ezeket tudnod kell. Mi az, amit megváltoztathatsz? Hogyan változtasd meg a személyiséged?

Mielőtt bármit is változtatnál önmagadon, javaslom, olvasd végig alaposan ezt a cikket! Nagyon fontos, hogy az első pillanattól fogva tudatosan tedd, amit teszel, mert ezen az úton könnyen tévútra viheted magad. A személyiséged egyrészt téged nyilvánít meg, másrészt egy egy olyan jelmez, amelyet magadra veszel, amikor a világban létezel.
Akik igazán messzire szeretnének jutni az önmegvalósításban, azoknak ismerniük kell az egyéniségfejlesztés szintjeit. Azonban ahhoz, hogy a személyiséged megváltoztasd, nem szükséges az ott ismertetett piramis csúcsára jutnod. De elkerülhetetlen, hogy szembe nézz önmagaddal, s lépésről-lépésre haladj. Ez a cikk ebben útmutató.

Miért akarod megváltoztatni a személyiséged? Milyen a személyiségem most?

Ki, vagy mi miatt? Mi történik, ha megváltoztatod? Jobb ember leszel? Vagy valamiben jobb leszel? Ha most megkérdezed magadtól milyen a személyiségem, mi a válaszod? Nagyon-nagyon fontos, hogy ezt pontosan meghatározd, különben nem lesz belőle semmi. Itt van egy sor ok, ami rossz, s ha ezek egyike miatt akarod megváltoztatni magad, azt javaslom, ne!

 • Valakinek nem vagyok elég jó.

 • Azért, hogy elfogadjanak.

 • Azért, hogy szeressenek.

 • Nem tetszem magamnak.

 • Nem vagyok elég tehetséges/szép/okos/erős stb…

Ha ezek az okok, akkor nem a személyiséged kell megváltoztatni. Erre majd visszatérünk. De vannak jó okok is, hogy megváltoztasd a személyiséged. Bár én szívesebben nevezem ezt önmagad fejlesztésének, jobbá tételének. Ilyenek például:

 • Azért, hogy pozitív hatással legyek másokra.

 • Azért, hogy könnyebben, jobban meg tudjak ismerni másokat.

 • Azért, hogy a lehető legjobb legyek valamiben.

 • Azért, hogy elérjem a céljaimat.

 • Azért, hogy magasabb szintű életet élhessek.

Figyeld meg a különbséget a két lista között! Az első lista egy negatív indokból indul, míg a második egy pozitív cél, vagy vágy miatt. Akik az első lista indokai miatt akarnak megváltozni, sok esetben még inkább beleragadnak addigi személyiségükbe. Míg a második lista követői – ha nem csak a levegőbe beszélnek – sokkal könnyebben elérik ezt a célt. Sok esetben nem is a személyiség megváltoztatása a lényeg, elegendő csupán a jin-jang egyensúly megtalálása.

Hogyan változtassam meg a személyiségem – Az első: hogyan állsz önmagaddal?

Mit gondolsz most magadról: elég jó vagy? Milyen érzéseid vannak önmagaddal szemben, kellemes, kellemetlen, elégedetlen, frusztrált, ellentmondásos, vagy tanácstalan? Mihez (vagy kihez) képest méred önmagad? Hol van egy mindenre érvényes ideál, amelynek meg kell felelned? Egyáltalán létezik ilyen?

Ha az önelfogadással még gondjaid vannak, olvasd el a Jó vagy itt és most, illetve a Te vagy az, akire várunk című írásokat! Kérdés, amennyiben egy szigeten, egyedül élnél, elégedett lennél-e önmagaddal, vagy akkor is bajod lenne a személyiségeddel? Nagy valószínűséggel érdekelne az önfejlesztés, ami az ottani élethez szükséges, azonban egy pillanatra sem foglalkoztatna a személyiséged.

A legtöbb személyiség megváltoztatására irányuló vágy abból ered, amit másoktól láttál, hallottál, vagy olyan elvárásokból, amik kialakultak egyes közösségekben. Egészen addig nincs önmagaddal bajod, amíg el nem kezded mérni magad másokhoz. Csakhogy ennek sosincs vége. Mindig lesznek, akik jobbnak fognak tűnni valamilyen szempontból. Miért nem inkább azzal foglalkozol, amiben Te jó vagy?

Amikor megkérdezed önmagadtól milyen a személyiségem, mi a legszembetűnőbb? Lehet, hogy túl empatikus vagy, aki könnyen átveszi mások rezgéseit, és mindig mások érdekeit előbbre helyezi? Vagy csak nincsen elegendő önuralom benned, hogy várjál, ezért a türelem fejlesztésén kellene dolgoznod?

Hogyan állsz önmagaddal?

Hogyan változtassam meg a személyiségem – Mielőtt megváltoztatnád a személyiséged

Neki se állj, mielőtt nem tisztáztad magadban a fenti kérdéseket. Amennyiben önmagaddal szemben vannak gondjaid, ezeket rendbe kell tenned, másképp semmire sem mész. Csakhogy még egyszer tisztázzuk: az nem baj, ha elégedetlen vagy jelenlegi fejlettségeddel és szeretnél jobb lenni. De amennyiben a személyiségeddel önmagában problémád van, akkor előbb azon szükséges dolgoznod.

Tehát először ezt döntsd el. Ha a személyiségeddel nem vagy elégedett, akkor tedd a következőt. Vedd elő a 100 legfontosabb kérdést, ezekben az ezzel kapcsolatos kérdésekre határozd meg a válaszod. Majd lazításképpen olvasd el a boldogság eléréséről szóló cikket! Mindez arra jó, hogy végre a gyökerénél kapd el a problémádat, s egyben a gondolkodásmódod erőszak nélkül állítsad könnyedebb szintre.

Mi az, amit megváltoztathatsz?

Hogyan változtassam meg a személyiségem? Emlékszel a személyiségtípusokra? Sokféle felosztás és tipológia létezik, azonban vannak örökzöldek és gyakorlatiasak. A klasszikus, Hippokratész -hez fűződő típusodat egy teszttel megállapíthatod. Egy modernebb, és több alaptípust használó rendszer az Enneagram, amelyet egy másik cikkben ismertettem. Ezen kívül ott vannak az energetikai személyiségtípusok.

Ezek közül a harmadik az, ami felvett szerep, egy olyan minta, mely legtöbbször már gyermekkorunkban kialakul. Ezzel foglalkozom bővebben a következő könyvemben, és meg is osztom az alapokat majd külön cikkben. (Lásd itt: energetikai személyiségtípusok.) Az első két rendszernél az van, hogy minden ember valamelyik típushoz jóval közelebb áll, mint bármelyik másikhoz.

Ami ebből következik, az, hogy ne azon dolgozz, más típushoz tartozzál. Hanem azon, hogy a típusod erősségeit kihasználd, s közben a gyengeségein enyhíts. Ennek folyamata egy hosszú téma, itt most nem megyünk bele, viszont meg kellett említeni, hogy tudd.

De mi az, amit ténylegesen megváltoztathatsz, és mi az, amit nem? Ezzel kapcsolatban elég ellentmondó dolgokat olvashatsz. Egyes szakemberek szerint az ember alapvető jellemvonásai, tulajdonságai egy életen át ugyanazok maradnak. Ez valamennyire igaz az átlagemberre. Azonban vannak élő példák, olyan emberek, akik gyökeresen megváltoztak, mintha más emberek lennének.

Tehát, ha kerek fejed van, és szögleteset akarsz, az egy kicsit nehezen fog menni ☺. Oké, a viccen túllépve nem arról van szó, hogy másvalaki legyél, erre nincs is szükség. Csupán határozd meg mit akarsz, és erre építve dolgozd ki az erősségeidet, majd enyhíts a gyengeségeiden.

A célok, ami miatt megváltoztatod a személyiségedet

Megfigyeltem, hogy vannak olyan kívánságok, vágyak, amelyek a legtöbb embernél erős késztetést okoznak ahhoz, hogy megváltozzanak. Például:

Amint látod, mindegyik példa egyben egy link is, mivel mindegyik hogyan -járól már részletes útmutató cikket írtam. Természetesen lehetnek egyedi, vagy egészen speciális céljaid is. A fontos mindig az, hogy ez egy pozitív dolgon alapuljon. Amíg önmagad nem fogadtad el, mások sem tudják.

Hogyan változtasd meg a személyiségedet?

Mint minden más anyagomban, itt is ugyanazt hangsúlyozom: bármit is teszel, az legyen egy nagyobb rendszer része, mely rendszert Te önmagadra építettél fel. Vagyis a kisebb dolgoknak akkor van értelmük, ha egy nagyobb, fontosabb dolog részei. Az élet egy folyamat, s ha ezen folyamatnak a lényegét a saját egyéniségeddel összhangba hozva tudatosítod magadban, akkor ebből kiindulva tervezhetsz bármi mást.

Hogyan változtasd meg a Te személyiségedet?

Nem látom értelmét annak, hogy egyetlen tulajdonságod például egyetlen személy kedvéért, vagy egy adott esemény miatt változtasd meg. A kérdés az, mennyiben segíti ez a fő életcélod? Mennyiben teszi jobbá az életminőséged? Aki csak meg akar változtatni téged, hogy neki megfelelj, az nem téged szeret, hanem önmagát. Aki viszont azt szeretné, hogy jobb légy önmagadért, az attól függetlenül, így is elfogad.

Lássuk a konkrét lépéseket, hogy egyértelmű legyen:

 1. Határozd meg a valódi indokot!

 2. Ha negatív, előbb önmagad elfogadásán dolgozz!

 3. Ha pozitív, határozd meg a célt!

 4. Határozd meg milyen személyiségtípushoz tartozol, s ehhez mérten milyen tulajdonságaidon érdemes dolgoznod!

 5. Határozz meg egy sorrendet a célhoz mértan, mi a legfontosabb és mire mennyi időt fordíts!

 6. Alakíts ki stratégiát, ahogyan megvalósítod az egészet!

 7. Élvezd a fejlődésed, vagyis lelj örömet a folyamatban is!

Ha észszerűen és tudatosan csinálod az egészet, megtervezed, és következetesen végrehajtod a lépéseket, sokkal egyszerűbb lesz, mint gondoltad volna.

A témában ajánlott hatékony képzés:

Én-fejlesztés – A 7 sorsalakító tulajdonság kialakítása

Valamint:

Egyéniséged fejlesztésével, személyes kisugárzásoddal, önbizalmad növelésével, valamint ismerkedéssel és kapcsolatépítéssel kapcsolatos gyakorlati ismeretek, példák, útmutatók – ezek az anyagok csak tagoknak elérhetőek.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük