Inspiráció ereje, hatásai, különbsége a motivációtól

Inspiráció ereje, hatásai által alkotod meg életed legnagyszerűbb dolgait. Inspiráció jelentése alatt nem valami hatalmas, eget verő dologra kell gondolni, lehet egészen csendes, szinte észrevehetetlen apróság, ami aztán mégis vonzást gyakorol rád. Ebben a cikkben igyekszem a legegyszerűbben felvázolni a hatásait és a motiváció inspiráció különbség mibenlétét.
Inspiráció jelentése

Ha arra vagy kíváncsi, mi az inspiráció jelentése magyarul, akkor visszamehetünk egészen a latin „inspirare” igéig. Ez ugye az ösztönzéssel, élénkítéssel kapcsolatos, de amikor a helyzetre vonatkoztatjuk, akkor az az állapot, amikor valami életerőként és kreativitásként egyszerre hat.

Az inspiratív jelentése inkább dolog, tehát lehet helyzet, valaki, vagy valami, illetve melléknév is, a milyenségre vonatkoztatva. Kapcsolódhat a külső belső motiváció helyzeteihez, de erről lásd alább a bővebb kifejtést. Ilyen hatással bírhatnak például a film, vagy könyv címek is. Némelyik láttán egyből emelkedik az emberben az energiaszint.

Mi a különbség a motiváció és az inspiráció között?

Mi a különbség a motiváció és az inspiráció között? Erről számos helyen olvashatsz mindenféle leírást, én most ezeket elhagyom, s igyekszem a legvilágosabban bemutatni számodra. Nézzünk néhány példát!

Látsz valakit, aki hihetetlenül jó valamiben, ami téged is érdekel. Mondjuk sportoló, és isteni teste van, tökéletesen arányos. Vagy előadó, akinek csodálatos hangja van. De lehet egy mentor, aki jelentős hatással meg tudja növelni mások pozitív érzéseit, önbizalmát.

Mindent összevetve tapasztalsz valakit/valamit ami téged érdekel, és vágysz rá, hogy (egyszer) olyanná válj. Vagyis az illető, vagy egy adott esemény nagymértékben motivál téged. Nézzük a másik esetet. Olvasol, hallgatsz, vagy nézel valamit valamit és az inspiráció ereje mély érzéseket hoz felszínre benned, melyek talán mindig benned voltak, de nem is tudtad.

Vagyis valami egyenesen a szívedhez szól. Szinte azonnal egy hullámhosszra kerülsz vele, a magadénak érzed. Az első esetben az mozgat, hogy elérj valamit, a második esetben pedig a valamivé válás, egy folyamat. A motiváció esetében jelen van egy erős vágy, az inspiráció esetében pedig mély vonzás.

Míg a motiváció akár nagyon erős érzelmi fellángolással, lelkesedéssel járhat – ami később elmúlhat – az inspiráció esetében ez sokkal finomabb és tartósabb. Ami motivál abban sokszor ott az elismerés vágya, ami inspirál, az olyasmi ami a Te boldogságodat növeli, akár az eredményektől függetlenül is.

Engem például motivál, hogy minél több emberre pozitívan hassak, és ilyen irányba vigyem a figyelme fókuszát. Ugyanakkor – mivel ez kétirányú – nem foglalkozom állandóan ezzel, mert elfárasztana, ha folyamatosan másokra összpontosítanék. Ez helyett például alkotok, ami boldoggá tesz, sosem unom meg, így létrejön egy csodás egyensúly.

Különbség motiváció és inspiráció között

Motiváljam, vagy inspiráljam magam?

Mindkettő része az életnek, nem tudod úgy végig élni, hogy ne érintene. A motivációban többször van jelen a külső késztetés, míg az inspirációnál magadból hozol fel valamit. Ezeket egymásba ágyazva egy csodálatos hatékonyságot érhetsz el életed minden szintjén, mely nem csupán eredményekhez, hanem belső elégedettséghez vezet.

Az számít, milyen a stratégiád, milyen egységbe ötvözöd mindazt, amit akarsz. Például a motivációs szavaknak, szuggesztióknak óriási hatása lehet egy megvalósuló folyamat részeként, míg önmagukban sokszor gyenge lábakon állnak. Az a jó, ha van valami, ami boldoggá, elégedetté tesz és sok örömöt okoz.

Az inspiráció ereje

Az inspiráció ereje akkor nyilvánul meg a legnagyobb mértékben, amikor a Te „magasabb éned” veszi át az irányítást. Vagyis mintegy sugallatra – olykor magad sem tudod hogyan – valami nagyszerű dolgot viszel véghez. De előfordulhat az is, hogy máshonnan jön az ihlet, mely azután megváltoztatja az életed.

Engem például erősen inspirálnak az olyan felemelő történetek, melyekben valaki szerencsétlen, ágrólszakadt volt és úgy küzdötte fel magát a csúcsra. Mert az ember akaratlanul is beleképzeli magát a hős helyébe, és lát egy ösvényt, melyet azután maga is megtehet. A tagsági rendszerben tudatosan alkalmazom ezeket, hogy folyamatosan érjen az inspiráció ereje.

A motivációs hatású könyvekben sokszor szerepelnek ilyen valós történetek, és ezek azok amik miatt az emberek megjegyzik őket. Az inspiráció ereje – a motivációval ellentétben – nem feltétlen az elismerésben, vagy csúcsra jutásban nyilvánul meg. Hanem abban, hogy megváltozik az életed, de nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé.

Az inspiráció ereje hatásai

Bár a motiváció és az inspiráció jelentése esetében is fontos szerepe van a figyelemnek, míg előbbinél olykor komolyabb ösztönzés szükséges, az inspiráció hatása, hogy fenntartja a figyelmet. Ez vezet ahhoz is, hogy pozitív szenvedélyeddé válik amit csinálsz, mert egyre több figyelmet fordítasz felé, hiszen jól érzed magad általa.

Az inspiráció ereje

Ha foglalkoztat az, hogyan szeressed önmagad, akkor keresd meg, ami a leginkább inspirál! Azt szeretni fogod, jó leszel benne, és ezzel együtt azt adod magadnak, ami a legjobb számodra. Az inspiráció ereje hatása annak a belső elégedettségnek, felhőtlenségnek a kialakulása, ami felemeli szellemedet a földről.

Sok ezer évvel ezelőtt azok a szellemileg nagyon magas fokon álló papok, akik a piramisokat építették a természet erői felhasználásával, pontosan tudták mi hat a legmélyebben az emberre. Olyan szimbólumokat használtak, melyek energetikailag kifejezték az ember lényének összetevőit, és abban az időben a beavatottak ezeket pontosan értették.

A mai világban más jeleket és eszközöket használunk, de a szellemi lényeg nem változott. Amikor valamely alkotó tevékenységbe belemerülsz, az inspiráció hatása alatt állsz. Lehet, hogy ez valamilyen művészet, de az is lehet, hogy valamit összeszerelsz, vagy éppen sportolsz.

Sokaknak a természet, másoknak bizonyos képek, és szinte mindannyiunknak az inspiráció ereje a zene hatásában – azon keresztül – megnyilvánul életünkben. Ha rájössz, nálad mi a legműködőbb, tudatosan alkalmazhatod mindennapjaidban, hogy felhasználd az inspiráció áldásos hatásait.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük