10 befolyásolási mód másoktól, és hogyan győzd le

10 befolyásolási mód másoktól, és hogyan győzd le

10 befolyásolási mód másoktól, és hogyan győzd le ezeket. Ha kilépsz a hétköznapokból, és úgy döntesz, megvalósítod az álmaidat, csaknem biztos, hogy olyan kérdéseket és kijelentéseket is kapsz másoktól, amivel vissza akarnak húzni. Mások érzik az energiatöbbletet benned, ezért követnek, vagy igyekeznek elvenni belőle.

Ha el akarod kerülni ezen befolyásolási csapdákat, a legjobb, ha felkészülsz ezekre. 10 jellemző kérdést és kijelentést gyűjtöttem össze, amelyekkel mások befolyásolni próbálnak. Ha olvastad milyen különböző női és férfi személyiségek vannak, tudod, milyen sokféle az ember. De azt is, hogy mi mozgatja őket, így rájöhetsz miért mondják azt, amit.

A befolyásolás módszerei és eszközei sokat csiszolódtak az évezredek során, de a háttérben mindig valamilyen hatás kiváltására irányuló szándék áll. Sokszor az adott személy sem tudja, hogy manipulál, csak egy belső vágy készteti arra, hogy valamit elérjen a másiknál.

Befolyásolás fogalma, jelentése

Mi a befolyásolás fogalma, jelentése? Hatás keltése másokban valamilyen cél érdekében. A befolyásolás módszerei és célja nem mindig negatív, sokszor mások érdekében történik. Történhet direkten, szemtől-szembe, vagy árnyaltan, a háttérből, a tudatalatti átprogramozása által.
10 kérdés és kijelentés másoktól, amivel vissza akarnak húzni

1.Ki vagy Te? Milyen alapon adod ki magad……-nak?

Milyen alapon adod ki magad szakértőnek, tanítónak, mentornak, írónak, edzőnek és így tovább, és így tovább… Kaptál már ilyen kérdést?

Az a vicc, hogy olyankor is felteszik, amikor ez a helyzet nem áll fenn! Vagyis nem állítod önmagadról egyiket sem, mégis úgy viselkednek veled, mintha Te nagy mellénnyel kiállnál, mint aki ez, vagy az. Valójában fogást keresnek rajtad, mert piszkálja a csőrüket, hogy itt van valaki, aki sok emberre pozitív hatással van.

Egy dolgot nem értek. Ha bemegyek egy üzletbe és körülnézek, azzal foglalkozok, mit akarok, s nem azon töröm a fejem, a tulajdonos vajon mi jogon nyitott üzletet. Mit képzelt magáról, hogy itt igényeket elégít ki?
Nem nevetséges ez a hozzáállás? Márpedig sokszor láttam ezt.

Van egy nagy igény valamire, mindegy, hogy mi. Valaki ezt teljesíti, mert tudja, s eközben ő is fejlődik, valamint a saját üzlete. Jön egy okostojás és megkérdőjelezi a hitelességét. De mit keres ő ott? Akar-e valamit onnan? Ha igen, akkor miért nem jár utána, hogyan kaphatja meg, ha nem, akkor milyen jogon kér számon bármit is?

2.Befolyásolási mód: Kicsi vagy Te ehhez

A manipuláció pszichológiája szerint próbálnak kételyeket támasztani, illetve gondoskodni róla, hogy föléjük kerekedj. Akik ezt mondják, ilyen kérdéseket és kijelentéseket is tesznek:

  • Gondolod, hogy pont majd neked sikerül?

  • Álmodik a nyomor.

  • Nincsen benned semmi különleges.

  • Persze, meg aztán, mit képzelsz Te magadról?

  • Nincs esélyed. Elnyomnak a nagyok.

Figyeld meg a sablonos gondolkodású embereket, hogyan vélekednek, ha valakit látnak, aki valamibe belefog. De van egy kazalnyi negatív gondolkodású emberke is, aki abból nyer figyelemenergiát, hogy másokat mentálisan lehúz, és elveszi az önbizalmát. Nekik nem sikerült, és úgy gondolják adott dolog nem működik – vagy csak egyeseknek – vagy csupán irigyelnek.

Ők ismernek jobban téged, vagy Te magad? Miért mondják, amit mondanak? Van egy dolog, amelyben mindenképpen előttük jársz: túllépsz a saját árnyékodon és cselekszel. Ők inkább a kritizálgatást, kifogáskeresést, mások visszahúzását, a cinizmust és gúnyolódást választják. Nem is veszik észre, hogy saját gondolataik súlya tartja lenn őket.

3.Sok pénz kell ehhez

Gyakran használt módszer a manipuláció pszichológiája ismerőinek. Van, aki még mindig bedől ennek? Ha ez igaz lenne, nagyon-nagyon kevés új dolog lenne a világon, és mindig csak a tehetősek csinálhatnának valamit. Hogyan lehet, hogy sok hajléktalan, vagy pénztelen ember van, akikből sikeres, gazdag, elismert ember lett?

Mihez is kell sok pénz? Ahhoz, hogy döntsél, vállald önmagad, vállald a felelősséget, legyenek céljaid, fejleszd önmagad, elégíts ki valós igényeket? Nyilván, ha valami nagy dolgot akarsz, később ehhez sok pénzt felhasználhatsz, de a pénz nem lehet kiindulási alap.

Aki a pénzt nevezi meg oknak, soha semmibe nem foghat, ha neki nincsen (elég). A pénz mindig egy kifogás, egy elterelő hadművelet, hogy megmagyarázzák, nekik miért nem sikerült.

A pénz mindig egy kifogás

4.Befolyásolási mód: A Te korodban?

Ha igazi, valódi egyéniség vagy, ez az, amin igazán mosolyogsz. Mert aki mondja, valójában irigyel. Te mersz megtenni valamit, amit ő nem. Mindig az az életkor a legmegfelelőbb, amelyben éppen vagy. Ha 18, akkor az, ha 80, akkor az. Az életkor mindig tökéletes.

Két dolog biztos:

  1. Nem lehet elég korán kezdeni.

  2. Sosincs túl késő.

Ezzel mindent megtárgyaltunk, amiről ezzel kapcsolatban beszélni érdemes.

5.A Te múltaddal?

A befolyásolás módszerei közül ez egyes esetekben durván hathat. Nincs igazi múltad? Semmi fontosat, különlegeset, jelentőset nem tettél eddig? Vagy eddig csak lustálkodtál, rossz tanuló voltál, rossz munkaerő? Netán sokat hibáztál, balszerencse üldözött, vagy sok kudarcod volt? Esetleg rossz a múltad, egészségtelenül éltél, helytelen dolgokhoz nyúltál? Vagy megszegted a szabályokat, törvénytelenségeket követtél el?

A mai naptól ez nem számít. A múlt egy emlék, a jövő még előtted. Rajtad áll, mihez kezdesz azzal, ami most van. Nem voltál jó a múltban? Legyél most az! Nem ismertek el régen? Nem számít, csak, az amit mostantól elérsz. Sok volt a kudarcod? Ez azt jelenti, hogy rengeteg tapasztalatod van, tudod, hogyan kell hibázni, ha tanultál belőle, jobb lehetsz, mint valaha.

6.Befolyásolási mód: Ez nem helyes

Mi nem helyes? Az, hogy céljaid vannak, vagy, hogy megvalósítod? Vagy, hogy vannak nagy álmaid, és netán el is éred őket? Igazából akik ezt mondják, bűntudatot akarnak kelteni benned. Vagy irigyelnek, vagy azt látták, hallották, hogy egyesek mindenféle fondorlatos módon jutottak a vagyonukhoz.

Azzal etették őket, hogy aki az álmait éli, nagy vagyona van, vagy mindent elér, az hamis úton, vagy mások munkája, szenvedése árán érte el. Sokan úgy gondolják, hogy az önmegvalósítás önzőség, helytelen jól élni, amíg sokan szűkölködnek. Kérdés csak az, ha Te is meghúzod magad, épphogy megélsz, lemondasz az álmaidról, akkor miben lesz jobb másoknak? Több jut nekik?

Ez egy érzelmi manipuláció, mely akkor nagyon jól működik, ha nem vagy magabiztos. Vannak, akik még mindig abban a tévhitben élnek, hogy a siker, a vagyon, s minden jó egy bizonyos meghatározott mennyiség, amiből, ha valaki sokat „vesz”, kevesebb marad másoknak. Mikor tudsz többet adni másoknak, ha neked több van, vagy kevesebb? Kinek lesz egy fikarcnyival is jobb az élete attól, hogy neked rosszabb?

7.Boldogság, vagy siker?

Ha olvastad a boldogságról szóló, és a sikerről szóló cikkeimet, tudod, hogy itt semmiféle választás nincsen. Igazából a kettőt nem is kell elválasztani. Amire itt sokan gondolhatnak, hogy például a karriert, vagy a családot választod-e. Azonban mind a siker, mind a boldogság egy tudatállapot és nincsen feltételekhez kötve.

A te múltaddal

Azzal, hogy megvalósítod önmagad, nem mondasz le a boldogságról, sőt, sokkal mélyebben megéled. Az élet önmagunk megvalósításával, és másokkal való együtt élésben teljes. Ez a kettő tökéletesen kiegészíti egymást. Ha konfliktus van a két terület között, az nem a sikerről és boldogságról szól, hanem arról, hogy nem hoztad harmóniába azt, amit csinálsz azzal, ahogyan másokkal élsz, vagy akarsz élni.

8.Befolyásolási mód: Ne kezdj vállalkozásba!

Miért mondják ezt? Mert úgy gondolják, valószínűleg megbuksz vele.

De akkor az a rengeteg sikeres vállalkozó miért az?

Nyilván jókor voltak jó helyen, szerencsések, jó kapcsolataik vannak, közel voltak a tűzhöz, sötét úton növelték a vagyonukat”, és így tovább. Ők ezt mondják, vagy gondolják.

Mit tegyél, ha Te vállalkozni akarsz, és ilyeneket hallasz?

Először is előre tekints, az számít, amit Te tudsz, ami a célod, és amit megteszel.

Nem az számít, amit mondanak, mert az nyilvánvaló butaság, hanem ők abból indulnak ki, ami a saját jelenlegi szintjükön megélt valóság. A Te valóságod az, amit saját magadnak megteremtesz.

Az, hogy a vállalkozások jó része megbukik, nem a gazdasági helyzet, szerencse hiánya, vagy túlzott becsületesség miatt van. Hanem a meggondolatlanság, jó tervezés, előkészületek hiánya, valamint a rossz fókusz és célmeghatározás miatt. Ha elkerülöd a 7 zsákutcát, sikerre fogod vinni.

Sokan még most is azt hiszik: a cél jó sok pénzt termelni. De ez nem így van! A pénz a jó szolgáltatásért cserébe kapott jutalom. A jó cél meglévő igények minél jobb kielégítése. Ha ez megvan, mindig van eredménye, ami anyagi javakkal is jár, de ha valaki csak arra fókuszál, előbb-utóbb jön valaki, a jó célra összpontosít, és leelőzi.

9.Egyesek dolgoznak, mások vállalkozást építenek

Ez egy nagyon rosszmájú megjegyzés, és általában azok mondják, akik nagyon irigykednek, vagy teljesen félreértik a működést. Valójában egy vállalkozásépítő – most ne csak egyéni vállalkozásra gondoljál – legalábbis az első időszakban, a többszörösét dolgozza, mint egy alkalmazott.

Ami a nagy különbség, a vállalkozó szellemű ember vállalja az önállósággal járó felelősséget – amit az alkalmazott nem mer – és ő eszközöket épít. Ami azt jelenti, ha jól csinálja, egy idő után már nem kell annyit dolgoznia, mert az eszközök passzív jövedelmet termelnek számára.

Vállalkozások megbukása

Így viszont ő azzal tud foglalkozni, ami a legfontosabb, van lehetősége újat létrehozni, építeni, másokat fejleszteni, s minden más jó dolgot, amivel segíti a társadalmat. Míg aki mindig csak véres verejtékkel gürcöl, megérdemli ugyan a fizetségét, de nem lesz szabad, amíg nem változtat földhözragadt gondolkodásmódján. Egyben másoknak sem tud addig nagyobb mértékben segíteni.

10.Befolyásolási mód: Állj két lábbal a földön!

Pontosan ezt mondom én is. Csak nem egyre gondolunk. Akik ezt mondják, arra gondolnak, hogy ne álmodozz, ne tűzz ki nagy célokat, nyugodj bele, hogy egyszerű kis átlagember vagy, akiben semmi különleges, ezért soha nem fog elérni többet egy hétköznapi életnél.

Szerintem is állj két lábbal a földön, de nálam mást jelent. Először is kevésbé fontos ki vagy, mit tanultál, milyen helyzetben vagy, mint az, mennyire ismered önmagad, hogyan tervezel, és milyen állhatatos vagy. Nem különleges képességekre van szükség, hanem jól meghatározott lépések következetes végigvitelére.

Két lábbal a földön állni azt is jelenti, hogy kontrollálod az érzelmeidet és nem lengsz ki egyik irányban sem túlzottan. Mind a túlzott lelkesedés, mind a motiválatlanság eltérít attól, hogy az úton maradj. Előbbi azért, mert idővel kifulladhatsz – a cél ne ujjongással, hanem tartós pozitív szenvedéllyel, eltökéltséggel társuljon – utóbbi azért, mert leállsz.

A befolyásolási mód – Hogyan emelkedj felül mások befolyásoló, visszahúzó erején?

Először is, nem kell mindent elmondani. Kinek mi köze hozzá, Te mit akarsz elérni? Más helyzet persze, ha már elég erős vagy, bizonyítottál, mert ilyenkor kihívás is lehet, mások mit gondolnak, vagy éppen azzal, hogy (már) hisznek benned, erősítenek.

Mindig a küldetés lebegjen a szemed előtt. A küldetésed a saját álmod, amely nem csak a Te boldogulásodat szolgálja, de pozitív hatással van mindazokra, akik részesülnek benne. Ha nem vagy biztos benne mi a legjobb út és cél számodra, menj végig ezen a 100 kérdésen, így tiszta lesz a kép.

Mások bármit mondanak, mindig az a kérdés, miért? Ha utánagondolsz, rájöhetsz, hogy legtöbbször a saját problémájukat vetítik rád. Valójában azzal van bajuk, hogy ők nem élik azt, amit Te. El kell döntened, érdemes-e foglalkoznod velük. Vannak, akik csak az utat keresik, segítségre vágynak, mások megkeseredettek, megint mások csak figyelemenergiát akarnak.

Nem az a lényeg, hogy megtaláld a legjobb mentort – vagy éppen Te legyél az – hanem olyan tudatossá válj, és eltökélt legyél, hogy mások negatív gondolatai úgy pattogjanak le rólad, mint a falnak dobott labdák. Akkor nem fog számítani mások mit gondolnak és mondanak, mert semmilyen hatásuk nem lesz rád.

Ha tetszett, osszad meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük