Ki a legjobb személyiségfejlesztő, tréner, coach, mentor?

Ki a legjobb személyiségfejlesztő, tréner, coach, mentor?

Ki a legjobb személyiségfejlesztő, tréner, coach, mentor? Igénybe veszed őket? Keresed, követed, olvasod, vagy hallgatod őket? Mi alapján válogatsz? Többet is figyelsz, vagy csak egyet?

Nem fogom részletezni, hogy mit jelent a coach, mentor, személyiségfejlesztő, ennek könnyen utána járhatsz az interneten. Egy a lényeg, egy olyan személyről beszélünk, aki számodra azt jelenti, hogy a személyedet – s ezáltal életedet – tudásával, módszereivel, személyes hatásával, egy magasabb szintre emeli.

Miért van szükség rá? Igazából arra van szükség, hogy kezdj valamit az életeddel. Annak pedig legjobb módja – ha vannak saját céljaid, álmaid is – hogy fejleszted magad. Ha nem lépsz, nem teszel semmit önmagad fejlesztéséért, akkor is lesz mentorod, edződ, csak ezt úgy fogják hívni, hogy sors. Azért (is) jobb fejleszteni önmagad, mert akkor saját kezedben van az életed.

Igazi személyiségfejlesztő, vagy kókler?

Mielőtt a kérdésre válaszolnánk, egy-két dolgot érdemes tisztázni. Az egyik az, mit vársz el egy mentortól, trénertől? Milyen mértékben függ tőle, s milyen mértékben tőled, eléred-e amit akarsz? A másik dolog: tudod-e milyen típusú mentorra, személyiségfejlesztő szakemberre van szükséged?

Nem biztos, hogy az a legfontosabb számodra, ki a legjobb személyiségfejlesztő. Vannak, akik igazából nem is személyiségfejlesztőt keresnek, hanem csak szeretnék jobban érezni magukat a bőrükben. Valami miatt azt hiszik, ezt, meg azt tenniük kell, hogy „teljesek” legyenek, s közben elfelejtik észrevenni és megélni azt, ami van. Nekik érdemes egy pillantást vetniük a személyes boldogság átéléséről szóló anyagra.

Nos, kétségkívül vannak profi, és „próbálkozó” trénerek, de nem ez az igazán lényeges. Te mit akarsz? Pontosan tisztáztad magadban, mit vársz el tőle? Meg tudod-e, meg akarod-e tenni azokat a lépéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy elérd a célodat?

Bármennyire jó is legyen egy személyes vezető, mindig csak eszköz. Nem tehet meg mindent helyetted. Az igazi kérdés, vállalod-e a felelősséget saját fejlődésedért, életedért, sorsodért? Vannak, akik azt hiszik, ha „szereznek” egy igazi mentort, akkor az ő vállát fogja nyomni a felelősség, tőle függ mi lesz a sorsuk.

Az igazi kérdés

Valójában egy személyes „lelki tréner” sok mindenben segíthet, de nem cselekedhet helyetted. Segíteni is csak akkor tud, ha neked határozott elképzeléseid vannak. Ha elolvastad a „Hogyan érjem el a céljaimat” cikket, ott le van írva a meghatározás és a lépések is. Amennyiben így állsz hozzá, szinte bármilyen tréner segíthet. Ha nem akarsz önállóan gondolkodni, tervezni, cselekedni, akkor nem trénerre van szükséged, hanem olyan szakemberre, aki segít megtalálni önmagad.

Személyiségfejlesztő trénereknek több típusa van, és a mentoroknak, coachoknak is több szakterületük. Vannak általánosabb és bizonyos szakterületekre specializálódott segítők is. Nem mindegy mi a célod, valamint az sem, hogy mint személy, számodra milyen típusú személyiség hat pozitívan.

Azt vettem észre, hogy sok ember valójában nem is trénert keres, hanem szeretné, ha folyamatosan motiválva lenne. Ez is megoldható, de szerintem az igazi, tartós motiváló erő nem egy másik embertől ered. Tanulmányozd az önmagad motiválásának lehetőségeiről szóló írást, ezzel olyan lelki energiát építesz fel saját magadban, hogy messzebb juthatsz, mint mások, akiknek személyes mentoruk van.

Visszatérve a feltett kérdésre, a választ mindig saját magad adhatod meg. Ha Te tudod a célod, azt is, milyen típusú fejlesztőre van szükséged, akkor valószínűleg találni fogsz valakit. Bár többnyire logikai úton próbálkoznak az emberek, a tapasztalat azt mutatja, hogy az igazán jó (vagyis neked való) mentort megtalálod, amint valóban készen állsz rá. A legváratlanabb helyen és időben (vagy internetes oldalon) bukkanhatsz rá, s mindez véletlennek tűnik, pedig „sorsszerű”, hiszen előkészültél rá.

Ki a legjobb személyiségfejlesztő, tréner, coach, mentor?

Sokan még ma is ott tartanak, hogy mindenben a papírt keresik, azt nézik kinek milyen papírja van, milyen fokozata, mennyire ismert. De nem ezek az emberek a legjobb személyiségfejlesztők. Bármit is tanultak, az csak hozzáadhat ahhoz, ami már bennük volt, de igazából azzal hatnak, ahogyan gondolkodnak, cselekszenek, élnek, vagyis amik valójában ők!

Találkoztam már olyan emberrel, aki többet tanított egyetlen mondatával, vagy cselekedetével, vagy akár csupán a jelenlétével, mint egy tréner egy év alatt! Ugyanis az élet legmélyebb dolgait nem lehet iskolában megtanulni, vagy valamilyen képzésen átadni. Azokat át kell élni!

Az igazi képző

Ne azt a kérdést tedd fel, ki a legjobb személyiségfejlesztő! Egy ember lenyűgözhet a szakmai tudásával, de csak egy számít: milyen belső erőket tud felkelteni benned most? Ugyanis minden képességgel rendelkezel ahhoz, hogy megvalósítsd önmagad, csak a legtöbb embernek kell valaki, aki realizálja, vagy az egyéniségével felébreszti benne az óriást.

Azt az érzést, hogy „jé, erre én is képes vagyok”. Ez pedig úgy lehetséges, hogy az adott mentor képes látni az őt felkeresőben a „valódi énjét”, aki bármire képes, csak a társadalmi programozottság visszafogja. Ha valaki meglátja ezt benned, és hisz is abban, hogy képes vagy rá, ez benned is felkelti a vágyat, a hitet, majd a megvalósítást, ebben a sorrendben.

Szerintem ahhoz, hogy pozitív idézeteket mondogathass, nincsen szükség mentorra. Ellenben jó, ha van valaki, aki megmutatja hogyan használd a szavak pozitív mágiáját ahhoz, hogy saját magad jobbá tedd. Abban is valódi erő van, ha valaki saját tapasztalatából építve fejleszt téged, és nem (csak) abból, amit könyvekből, vagy másoktól tanult.

A két véglet a gurukhoz való viszonyulásban

Azt vettem észre, hogy az emberek egy része imádja a „gurukat”, a szemléletüket és az idézeteiket. Egy másik része pedig nagyon utálja. Az a helyzet, hogy mindkettő nézőpont az egóból ered. Saját magad sosem találod meg egy guruban, ellenben nem helyes megvetni azt, amiből tanulhatsz is.

Meg lehet figyelni, mi vezeti az embereket ezekhez a szélsőségekhez. Manapság nagyon sok úgynevezett „guru” van. Ezt a szót most már mindenhez használják, a vallási vezetőtől a számítógépes szakemberekig. De miért is van ez? Mert korunkban rendkívül felgyorsultak a változások, és hogy lépést tartsunk, nagyobb igény támadt irántuk.

Azzal tisztában kell lenni, hogy nem változik másban attól még semmi, ha egy „guru” mond valami nagyot. De világunkban eszméletlenül sok olyan információ hangzik el, ami nem fel, hanem leépít. A guruk mondásai pedig éppen az ellensúlyt képezik. Ha valakiket utálni kellene, éppen azok, akik folyamatosan negatív, romboló információkkal bombázzák az emberiséget. Sajnos a média, és a mindenkori hatalmak ezt az utat járják, mert így könnyebben a markukban tartják a tömeget.

Az a helyzet, hogy valójában nincsen szükséged mentorra, coachra, trénerre, semmilyen vezetőre. Ha a legjobb akarsz lenni valamiben, elég megcsinálnod ezt a 10 lépést. Azonban amennyiben időt akarsz spórolni magadnak, használni más erejét, tudását is, igazából nincs mit vesztened. Ezért vannak ők.

A legjobb vezetőd

Az emberek majdnem mindig valamilyen cél miatt kezdenek el foglalkozni önfejlesztéssel. Nagyon ritkán láttam olyant, aki magát a fejlődést élvezte volna, anélkül, hogy az eredményeket ne figyelné állandóan. Márpedig az önfejlesztésnek sokkal magasabb rendű az értelme, minthogy valamilyen külsőleges célt elérj.

Nincs szükséged gurura

Ha felteszed magadnak ezeket a kérdéseket, sokkal közelebb juthatsz a valódi mozgatórugóidhoz, melyeknek csak melléktermékei, vagy jutalmai a külvilágbeli eredmények. Azzal, hogy ezen kérdésekkel mélyebbre hatolsz önmagadba, egyben azokat az erőket is felszínre hozod, amelyek segítenek elérni azt.

Amikor így feltérképezed magad, sokkal öntudatosabbá válsz, és el tudod dönteni, milyen vezetőt válasszál magadnak. Vezető természetesen nem csak személyes lehet, az is működhet, hogy csupán követed az írásait, előadásait, útmutatásait. Ha igazán objektív és sokoldalú akarsz maradni, nem csak egy mentort figyelsz, hanem többet.

Soha semmilyen tréner, vagy lelki vezető nem lehet olyan hatással rád, mint maga az élet. De hogy ezt jó-e használod fel, az már a Te lelki-szellemi fejlettségi szintedtől függ. Akik mindenben a rosszat látják, vagy mindent kárhoztatnak azért, amilyen életük van, csak abból tapasztalnak még többet, amíg meg nem változtatják a nézőpontjukat.

Amikor képes vagy felülemelkedni a jelen eseményein és hosszabb távlatban nézni őket, egy ponton ráébredsz, hogy az egész összefügg. Bár az energiák többnyire gyorsan dolgoznak, van olyan, hogy egy adott hiedelmed, tetted 10 év múlva hozza meg a maga jó/rossz gyümölcsét. Akkor persze nem tudod miért, de pont akkor érett meg a helyzet.

Amennyiben önmegismerés és módszeres önfejlesztés által dolgozol lelki-szellemi képességeiden, tudatosságodon, egyre kevesebb szerepet kap a „véletlen” az életedben. Akkor fokozatosan úgy változik az életed, hogy úgy érzed, a sors nem ellened, hanem veled együtt, érted dolgozik.

Amikor dolgozol azokon a jellemvonásokon, amelyeket az előző cikkemben ismertettem, akkor saját magadból hozod elő a vezetőt. Minden ember lénye mélyén van egy nagyobb egyéniség, aki pontosan tudja, mi a legjobb számára. A sok éven át tartó önfejlesztés során eljuthatsz odáig, hogy magadban találsz egy „gurut”, aki mindenki másnál jobban segíthet az úton.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük