Jó vagy itt és most

Jó vagy itt és most!

Jó vagy itt és most!

Jó vagy itt és most! Mit szólsz hozzá? Hány éves vagy, 12 vagy 112? Férfi vagy nő? Európai, ausztralid, vagy netán pigmeus? Erős, gyenge, sovány, kövér, szép, csúnya, beteg, egészséges?

Számít mindez? Nem!

Hát akkor mi az, ami számít?
Te mit gondolsz? Na ez az, ami számít!

Milyen gondolatok járnak a fejedben? Ha önmagadra gondolsz, jó vagy rossz érzések töltenek el? Ez mások miatt, vagy magad miatt van?

Ha minden rendben van, amikor magadra gondolsz, nagyon kellemes, pozitív, s ha nem is teljesen elégedett, de lelkes érzések töltenek el. Ha nem ez történik, akkor valami gubanc van ott, a gondolatok között.

Figyelj csak ide! Mit gondolsz, miért mondom ezt: Jó vagy itt és most!
Azért, hogy önbizalmat adjak, hogy lelkesítselek, hogy motiváljalak, hogy ezt a szuggesztiót mondogasd? Ha így hiszed, nagy tévedésben vagy.

Azért mondtam, hogy jó vagy itt és most, mert ez az igazság. Tudod, hogy miért? Mert ha nem így lenne, most eme sorokat sem olvashatnád. Az, hogy ezt olvasod, azt jelenti, hogy a jó helyen és időben vagy. Nem azért, mert ez az „igazság helye”, vagy bármi efféle blődség, hanem azért, mert ez az élet (egyik) alapigazsága.

Jó vagy itt és most! Ez egy olyan alapigazság, amely az embernek nevezett lénynek – amelynek Te egy tökéletesen egyedi példánya vagy – a legalapvetőbb tulajdonsága. Univerzumunk olyan tökéletes, hogy ezer élet is kevés lenne ahhoz, hogy akárcsak parányi részét is felfogd annak a végtelen bölcsességnek, amely létrehozta, és fenntartja.

Teljesen mindegy, hogy Te kiben, vagy miben hiszel, vagy mit gondolsz az egészről, azt el kell ismerned, hogy olyan rendkívüli intelligencia áll a világ működése mögött, amelyet az emberi értelem épp csak sejteni képes. Ennek az egyik – ha nem a legkiválóbb példája – az emberi lény. Az emberi lény egy olyan kivételes alkotás, amely páratlan univerzumunkban. Minden egyes része, alkotóeleme pontosan úgy van létrehozva, ahogyan a legjobb.

Ennél már csak az a csodálatosabb, hogy ennek ellenére, minden egyes ember más és más. Ha teljesen különbözöl másoktól, az valami nagyszerű dolog! Na nem arra gondolok, hogy őrült lennél, vagy valami ilyesmi, hanem, hogy egyedi jellemvonásokat, tulajdonságokat és célokat hordozol magadban.

Minden egyes adottságod megvan ahhoz, hogy mindent, amit szeretnél elérni-megélni az életben, el is érd és meg is éld. De! Az első – voltaképpen a kiindulópont – az, hogy tudd, jó vagy itt és most! Bármerre is indulsz, bármit is teszel, nem leszel, nem lehetsz kevesebb, csak tapasztaltabb.

Tehát az, hogy jó vagy, értékes vagy, az alapeset, mivel ember vagy. Ez mindig, mindenkoron érvényes rád. Annak, hogy sokan ebben (is) bizonytalanok, a társadalmi közeg az oka. Egy állat sosem kételkedne abban, hogy elég jó -e, hogy megérdemli e az életet, vagy a táplálékot és minden földi örömöt.

Öröm

Önelfogadás gyakorlat, mód

Az önelfogadás olyan folyamat, amelynek során elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Ez azt jelenti, hogy elfogadjuk erősségeinket és gyengeségeinket, képességeinket és korlátainkat, érzéseinket és gondolatainkat. Az önelfogadás lehetővé teszi számunkra, hogy pozitívabb énképet alakítsunk ki, és magabiztosabbak legyünk.

Itt van öt jó módszer az önelfogadás eléréséhez:

Alkalmazd a pozitív gondolkodást – Az önmagunkról alkotott negatív gondolatok és ítéletünk ártalmas lehet az önelfogadás folyamatában. Ahelyett, hogy a hibáidra összpontosítanál, próbálj meg a pozitív tulajdonságaidra fókuszálni.

Törődj magaddal – Az önmagad iránti szeretet és törődés nagyon fontos az önelfogadás folyamatában. Törekedj arra, hogy egészséges életmódot folytass, és gondoskodj magadról testi, szellemi és érzelmi szinten is.

Fogadd el az érzéseidet – Az érzések elfojtása és tagadása csak még nagyobb feszültséget okozhat. Próbáld meg elfogadni az érzéseidet, és ne ítélkezz magad felett miattuk. Maradj egyensúlyban – legyen kellő önuralmad – de azért bátran fejezd ki, mit érzel!

Tartsd távol magadtól az összehasonlítgatást – Az összehasonlítgatás ártalmas lehet az önelfogadás szempontjából, mivel másokkal való összehasonlításunk negatív érzéseket okozhat. Inkább a saját életcélodhoz igazítsd az elvárásaidat, terveidet, és keresd a saját útjaidat.

Légy önmagad – Az önelfogadás folyamatában fontos, hogy valódi önmagad legyél. Ne próbálj meg olyannak látszani, amilyen nem vagy, és ne igazodj másokhoz, csak azért, hogy elfogadjanak. Az önelfogadás azt jelenti, hogy elfogadjuk önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk, és ennek a tudatossága ad biztonságot.

A világképed

Társadalmi közeg alatt minden olyasmit értek, ami ami az emberek közötti kommunikációval és kapcsolatokkal jár. Ez egy olyan dolog, amely a korszaktól, helytől és emberektől függően más és más lehet. „Itt”, az ún. nyugati típusú társadalmakban erőteljes „programozottság” van jelen. A különlegesség vagy egyediség nem mindig díjazódik. Vagy nagyon elismert lesz valaki, vagy megvetett. Nem azért, mert az emberek szélsőségesek, hanem mert a többség a hasonlót díjazza.

Az embereknek van egy világképük – amit sajnos nagyrészt a végletesen eltorzult média és közfelfogás alakít – és mindent megpróbálnak ehhez hozzáilleszteni. Ez általában ösztönös és automatikus, az emberek többsége nem figyel rá oda, nem képezték ki őket. Az egyéniségek az általános világképbe nem férnek bele, ők új világképet hoznak létre. Azok az emberek, akik belül hasonlóságot éreznek velük, ehhez a világképhez idomulnak.

A Te világképedben milyen helyet foglalsz el? Ugye Te vagy a főszereplő? Vagy inkább rendező vagy? Forgatókönyvíró? Lehetsz bármelyik, vagy akár mind egyszerre, csak egyszerű statiszta ne legyél. Legyél az, aki írja a darabot!

Jó vagy itt és most! Ha vannak kételyeid, tedd fel magadnak ezt a kérdést:

Mi a Te küldetésed?

Ha azonnal tudsz rá válaszolni, nagyszerű, de ha nem, ne csüggedj. Küldetés alatt nem feltétlenül valami égrengető, világmegváltó dolgot kell érteni. Lehet, hogy neked csak az a küldetésed, hogy írjál. Vagy sportoljál. Vagy alkoss valamit. Vagy taníts másokat. Esetleg visszavonulj a világtól és meditálj. A küldetésed csak akkor az, ha Te választottad! Az az igazi küldetés, amitől legbelül jól és elégedettnek érzed magad és mindig pozitív energiával tölt fel. Senki más nem tudhatja és nem döntheti el helyetted a küldetésed.

Ha egy pillanatra is eszedbe jutna, vajon elég jó vagy e, nincs más dolgod, mint a küldetésedre gondolni. Azt bizony helyetted senki más nem tudná ugyanúgy elvégezni. Tehát nagyon fontos, sőt pótolhatatlan vagy. Olyan nagy szükség van rád, hogy „létre kellett jönnöd”. A világon semmi sem jön feleslegesen létre, legkevésbé az ember.

Van egy módja annak, hogy teljesen tudatossá tedd magadban, jó vagy itt és most. Ez pedig azt jelenti, hogy ez automatikussá válik, s bármilyen helyzetben ez fog kisugározni belőled. Képzeld csak el, miközben sokan kételyekkel, aggódva, önbizalomhiánnyal küszködve járnak-kelnek a világban, Te mosolyogva, ragyogó aurával lépkedsz. Ez fenomenális hatással van a világra!

Tulajdonképpen az ilyen emberek maguk döntik el, mi történjen a világukban, belső erejük automatikus hitet generál másokban. Remélhetőleg Te is ilyen ember vagy, de ha nem, vagy nem érzed eléggé, végezd el az alábbi gyakorlatot.

Összegezve: Jó vagy itt és most! A dolgod csupán ennyi: tudatosítsd ahogyan a gyakorlatban leírtam! Ekkor realitássá válik egyéniséged varázsa, amelyet eddig lehet, hogy elrejtve hordtál magadban.

2 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük