A vallató személyiségtípus jellemzői, tulajdonságai

A vallató személyiségtípus az aktív szülői típusok egyike az energetikai személyiségtípusok közül. Általában a kommunikációjával, intelligenciájára hagyatkozva igyekszik úgy megfogni a figyelmét, hogy az mentálisan alárendeltnek érezze magát. Ennek a típusnak a számára az egyéniség érvényesítése mások megingatásán alapul.
A vallató személyiségtípus működése

A vallató személyiségtípus a kétkedés erőinek felhasználásával úgy szívja ki a másik fél energiáját, hogy folyamatosan bizonytalanságra készteti. Folyton hibakereső üzemmódra van állítva, és a másikat magyarázkodásra sarkallja. Mivel a másik akaratlanul is igyekszik megfelelni – bár teljesen sosem lehet neki – ezzel észrevétlenül feltölti őt.

Ezt a fajta kommunikációt számos élethelyzetben és társadalmi szerepben megtalálhatjuk. Ilyenek például a

  • szülő – gyermek
  • főnök – beosztott
  • feleség – férj
  • szakmai riválisok

Többnyire akik határozott életcélokkal rendelkeznek, nehezebb őket belevinni az ilyen játszmába. Az alapból bizonytalanabb, vagy az önértékelés fejlesztését elhanyagoló egyének könnyebben esnek áldozatul a vallató mentális játszmáinak.

A vallató személyiségtípus tulajdonságai

Ezek az emberek nagyszerű emlékezettel rendelkeznek, általában jó megfigyelők, és igyekeznek mindig többet tudni a másiknál. Többnyire intelligensek, nagyon okosak, ám egyfajta rideg logikával kommunikálnak, gondosan fenntartva azt a látszatot, hogy jóval többet tudnak a másiknál.

A vallató személyiségtípus képes úgy csűrni-csavarni a szavakat, hogy előtte magyarázkodni kelljen. Van amelyik igen nagy tudással rendelkezik, míg mások jóval szerényebbel, de azt igyekszenek úgy tálalni, mintha magasan szakképzettek lennének. Jó a kritikai érzéke, viszont ezt meglehetősen ritkán használja építő módon a másikkal szemben.

Roppant jó lehet érvelésben és vitatkozásban, kérdés csak az, hogy ezáltal meg-e nyer magának másokat, vagy inkább megutálják. Pontosan az ellentéte azoknak, akik motiváló kommunikációval építik a másikat. Ő inkább arra jó, hogy folyamatos támadásaival edzetté tegye a partnerét, aki így megtanulhatja az ilyen embereket kezelni.

A vallató személyiség módszerei

A vallató személyiség mindig a saját mentális logikájára alapoz – amit a tökéletességig csiszol – és igyekszik a másik embert megingatni tudásában, vagy döntéseiben. A legegyszerűbb módszere, hogy figyel és keres valamit, amiben fogást találhat a másikon. Ha az nincsen kellőképpen felkészülve rá, kellemetlen pillanatoknak néz elébe.

A vallató személyiségtípus módszere, működése

Mesteri módon eléri, hogy mások akaratlanul úgy viselkedjenek, neki akarjanak megfelelni. Ha otrombán teszi, megutálják, ha ravaszul, akkor a másik mindenképpen el akarja érni, hogy egyetértsen vele, vagy elfogadja őt. Módszerei ellentétesek a jó tanító módszereivel, mert nem inspirálnak, hanem folyton megingatnak.

Nagy mennyiségű figyelmet akar megszerezni, ami a kommunikációján túl is tart. Ugyanis eléri, hogy akár napokig agyaljanak rajta, így tudat alatt is energiát közvetítenek neki. A vallató személyiségtípus nem bókolással, hanem úgy hívja fel magára a figyelmet, hogy a másikat meghökkenti a kérdéseivel.

Részletek a Térj magadhoz és láss! című könyvből

…A vallató személyiségtípus soha nem fárad el azon igyekezetében, hogy újabb, és újabb támadási pontokat keressen és talál valamit, hogy ne lehess biztos abban, amit gondolsz, mondasz, vagy képviselsz.

Briliáns emlékezőtehetsége van, gyakran előhozza amit régebben mondtunk, vagy írtunk, s felhasználja érveihez. Ha sokak figyelmét megszerzi, és vitatkoznak vele, az nemhogy elbátorítaná, inkább feldobja. Hiszen ettől töltődik fel! Elmondhatod neki a legjobb dolgokat is, talál benne valamit, amibe beleköthet.

Igyekszik szellemességével, tudásával, észszerűségével felhívni magára a figyelmet, hogy komolyan vegyék. Később aztán mindent felhasznál, amit mondtak neki. Bár azt is meg kell jegyezni, azokkal az emberekkel szemben visszafogottabb, akiktől valamilyen szempontból függ, vagy éppen anyagi forrásait jelentik. Az is lehet, hogy kiáll mellettük.

…Egy vallató személyiségtípussal sose vitatkozz! Őt nem tudod legyőzni. Lételeme az intellektuális képességeinek kommunikációban való kibontakoztatása és ezt állandóan fejleszti. Nem találsz személyt – akár történelmi, akár vallási, akár tudós – akinek állítását, vagy mondását szembeállíthatod vele, mert mindegyiken fogást fog keresni. Kivéve persze, ha ő hozza fel példaként.

Amikor egyetértesz vele, elégedett, de csakhamar keres valami mást, hogy bemutassa intellektuális tudását, zseniális észjárását és folytathassa az energiatáplálkozást. Tartózkodik az erős érzelmektől, mindent az értelem szemszögéből igyekszik szemlélni. Azt hiszi, hogy ő az igazi objektivitás megtestesítője, pedig valójában nagyon is szubjektív.

Minél inkább arra törekedsz, hogy saját igazadat bebizonyítsd előtte, annál inkább feltöltöd őt és ahelyett, hogy meggyőznéd, az általad adott információt igyekszik gondolataid megkérdőjelezésére felhasználni. Vérbeli kritikus, akinek nem tudsz olyasmit mutatni, amit ideálisnak fogadna el. Ha mégis úgy veszed észre, elfogadóbb, mint egyébként szokott, akkor szinte biztosan valahol, valaki(k)től már feltöltődött.

…A vallató személyiségtípus magatartása onnan ered, hogy régen – valószínűleg gyermekkorban – gyakran úgy érezte, nem kap elég figyelmet. Később emiatt minden alkalmat megragadott a figyelem megragadására. Ezért érdeklődő kérdései átválthatnak faggatózásba, sőt olyan jellegű kíváncsiskodásba, amit már vallatásnak érzünk.

A vallató intellektuális képességei a kommunikációban

A vallató személyiségtípussal való kapcsolatban folyton úgy érezzük magunkat, mintha iskolában lennénk, ahol a tanár rendszeresen leckéztet minket és felhívja figyelmünket hiányosságainkra. A vallató személyiségeknek a gyermekeik gyakran lesznek zárkózottak, hiszen ezáltal veszik fel az energiaszerző játszmát a másik oldalról.

Milyen területen van jelen a vallató

Mint már rájöttél, ennek a típusnak vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai. Bár az előnyök akkor lennének valóban azok, ha kommunikációját nem az ego irányítaná, hanem valódi tudás keresés. Általában az olyan személyiségek, akik rájöttek, hogyan szerethetik magukat természetes módon, nem érzik szükségét az effajta manipulációnak, még ha képesek is lennének rá.

A vallató személyiségtípus tipikus kritikus, ezért ezen szakma bármelyik formájában kiváló lehet, ha nem viszi túlzásba. Az olyan jogi szakmáknál, mint az ügyvéd, vagy ügyész, szintén kiváló kérdező lehet, nem is szólva a nyomozásos munkáknál. Mindez persze csak akkor, ha visszafogja egóját

Ha szakmán belül éli ki ebbéli hajlamát és a magánéletében nem, akkor csak részben vesz részt az energetikai játszmákban. Az számít, mi az a vágy, ami mozgatja. Az őszinte tudás keresés, a jobbá válás vágya segít elkerülni a játszmába merülést. Ha valódi értékei alapján igyekszik „vonzani” a sikert, akkor mentesülhet attól, hogy folyamatosan másoktól szívja el az energiát.

Mit tegyél, ha vallató személyiségtípus vagy?

Hogyan kezeld a vallató típust?

A válaszokat megtalálod a Térj magadhoz, és láss! Kilépés a tömegtudatból című könyvben, ahol részletesen foglalkozom a témával.

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük