Motivációs könyvek - A 10 legjobb motivációs könyv

Motivációs könyvek azok a művek, amelyek serkentőleg hatnak az olvasóra, nem csupán értelmileg, de érzelmileg is hatnak. Több típusuk van az üzleti, sport, karrier, vagy akár spirituális témákban. Formájukat tekintve többnyire ösztönző útmutatók, példamutató történetek, gondolatébresztő írások, vagy akár regények. Ebben a cikkben időrendi sorrendben mutatok be a motiváló könyvek közül 10 ilyen könyvet.

Az 5 legmotiválóbb könyv című cikkben már bemutattam 5 erősen motiváló könyvet, illetve a gondolkodásmódos és a vállalkozós könyvekről írt cikkekben továbbiakat. Mivel nem akartam ugyanazokat itt bemutatni, ezért más könyveket kerestem, melyek ott nem kerültek említésre. Ennek okán az itt bemutatott 10 legjobb motivációs könyv férfiaknak és nőknek nem abszolút értelemben a legjobb, csak egy hosszas válogatás eredménye.




A 10 legjobb motivációs könyv és regény

Motivációs könyvek – a legrégebbi: James Allen – Ahogyan gondolod 1903

Az Ahogyan gondolod egy alapkönyv, már csak azért is, mert amikor született, még nem volt történelme a motivációs könyvek irodalmának. James Allen talán az első lehetett a 20. században, aki a gondolat teremtő erejéről ilyen inspirálóan írt, s a motiváció könyv formában is megjelent. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden egyes ember jövője a gondolataiban kezdődik.

A brit filozófus írónak ez volt a harmadik műve, mely egyben világszerte ismertté vált. James egyértelműen megadja a kapcsolatot az ember jelleme és a gondolkodása között is. A könyv írásmódja is olyan, hogy nem meggyőzni akar, az érzésekre hat és erős vágyat kelt a pozitív hozzáállásra, cselekvésre.

Norman Vincent Peale – A pozitív gondolkodás csodás eredményei 1959

Mivel ennek a könyvnek az előzményéről már írtam a gondolkodásmód könyves cikkben, ezért választottam itt ezt a folytatást. Valamikor a 90-es években vettem meg, és legalább olyan jó, mint az elődje, a motiváló könyvek klasszikusa. Azt szeretem ezekben a művekben, hogy rengeteg történettel tölti meg a szerző a fejezeteket, ami maradandó nyomot hagy az emberben.

Joseph Murphy -hez hasonlóan Norman Vincent Peale is a hit erejét és a Biblia mágikus erejű idézeteit alkalmazza gondolkodása megerősítéséhez. Jó érzéke van ahhoz, hogy hatásos képeket fessen, melyeket elképzelve olyan érzéseket ébreszt amelyek különösen áldásosan hatnak az olvasó lelkére-szellemére.

Különösen motiválónak találtam az utolsó fejezetet: „A leggyöngébb pontunkon válhatunk a legerősebbé!” Plusz jó pont, hogy nemcsak szimplán a pozitív gondolkodáshoz hasznos, hanem segít a gondolkodásmód fejlesztésében is.

Napoleon Hill, W. Clement Stone – A siker titka: pozitív lelki beállítottság 1960

A mű a hozzáállás egyik alapkönyve. Tudatosítja az olvasóban, hogy bármit elérhet, ha eléggé akarja, és nem ellentétes Isten, vagy a társadalom törvényeivel. Példákat ad a helyes önszuggesztióhoz és a céltudatossághoz. A pozitív szenvedély és az égő vágy fontosságát hangsúlyozza, melynek remek mozgatórugója lehet a másoknak segíteni akarás.

A másokhoz való jó hozzáállással is foglalkozik, mint ami elengedhetetlen a boldoguláshoz, az egészséghez, jó élethez. A legjobb motivációs könyvek közül ez egy igazi klasszikus, mely a jó attitűdre helyezi a hangsúlyt. Segít abban, hogy a kudarcokat és nehézségeket fejlesztő erőként tekintsük, a feladás helyett.

Motivációs regény

Kenneth Blanchard, Spencer Johnson – Az egyperces menedzser 1982

Ez a mű egy igazi motivációs könyv férfiaknak, a híres egyperces könyvsorozat első darabja. Valamikor a kilencvenes évek vége felé Az egyperces üzletkötő című alkotást olvastam először közülük. Az egyperces menedzser a 80-as években bestseller lett. Roppant egyszerűen és szemléletesen, párbeszédeken át mutatja be a vázolt folyamat működését.

A célok, dicséretek és dorgálás egy-egy perce összpontosítja a személyes erőt, és nagyban segít hatékonnyá tenni az üzleti vezető tevékenységét. A siker mítoszaival ellentétben koncentráltabb. A legjobb motivációs könyvek sorában azonnal felhasználható receptet ad, könnyedsége, s az ebben rejlő belső erő kiemeli a könnyen felejthető művek közül. Ami ezen túl van, az már az önjáró vállalkozás témájába vág.

Stephen Covey – A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása 1989

Ez csak részben tartozik a motivációs könyvek közé, annál sokkal összetettebb. Több mint 25 millió példányt adtak el belőle. Az értékek az elvek és a szokások egymásra hatása és összhangja fontos részét képezi a műnek. A teendők beosztása, a sürgős és fontos megkülönböztetése felvilágosító erejű, és az elvek azóta számos szerző könyvében megjelentek valamilyen formában.

A műnek az audio változata is milliós példányszámban kelt el, és a világ egyik legkelendőbb – nem csak az üzleti életben hasznos – üzleti könyve. Külön pozitívuma, hogy a versengés helyett a kétoldalúan nyerő anyagi kapcsolatokra ösztönöz. Az alapvető szemléletre és a vállalkozói hozzáállásra van nagy hatással.

Legjobb motivációs könyvek Louise L. Hay – Az erő benned van 1991

Louise L. Hay különleges tanító (szándékosan nem írom múlt időben, hiszen odaát is folytatja küldetését), akinek bőven volt eredeti mondanivalója. A másik weboldalamon, a Hay életrajzban már bemutattam, milyen küzdelmes élete volt, aminek eredményeképp születtek csodálatos tanításai, előadásai, művei. Napjainkban már bőven vannak motivációs könyvek nőknek, de akkoriban mérföldkőnek számított.

Az erő benned van már nem tartalmaz annyi új mondanivalót, mint a bestseller Éld az életed, de mint motivációs könyv, a többi közt a helye. Többé-kevésbé hasonló stílusban íródott, logikusan, szépen épül fel. Louise saját lelkünkön át vezet a megoldásokhoz, konkrét gyakorlatokat, történeteket és megerősítéseket ad önmagunk szeretetéhez, mely minden más alapja.




Sokat jelent, hogy felrázza az embereket és tudatosítja bennük, igenis felelősek a sorsukért, sokkal többet tehetnek, mint azt gondolták. Nincs elveszett ügy, reménytelen helyzet, vagy betegség, csak emberi hozzáállás. Mivel saját tapasztalatából származik a tudása jó része, amit mond, nemcsak hihető, de tehető is.

A legjobb motivációs könyvek nőknek, férfiaknak egyaránt a belsőnket rázzák fel, saját önbecsülésünkön át felébresztve egyéniségünket. Manapság, amikor a Föld lakossága elképesztő méretben növekszik, egyre fontosabb, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak ezek az ösztönző információk.

Motiváló könyvek – Tony Robbins – Ébreszd fel a benned szunnyadó óriást! 1991

Az önfejlesztő irodalom történetét bemutató cikkben már említettem Tony Robbins -ot. 1991 -ban megjelent könyve 2 millió példányban kelt el. A motiváló könyvek közül ebben a műben a szerző megmutatja, hogyan irányíthatjuk a kapcsolatainkat, pénzügyi helyzetünket és az életünket. Bemutatja a döntések és a cselekvés közötti közvetlen kapcsolat szükségességét.

Bebizonyítja, hogy a változások gyorsan megtörténhetnek, és arra is tanácsokat ad, a megfelelő kérdésekkel, hogyan „kényszerítheti” magát az egyén a szükséges dolgok megtételére. Leírja, hogyan változtathatók meg a régi hiedelmek, hogyan fejleszthető a testi-lelki állapot, s ezzel együtt a magabiztosság.

Jack Canfield, Mark Victor Hansen – Erőleves a léleknek 1993-1999

Az Erőleves a léleknek könyvsorozat rövid történetekre épülő gyűjtemények, melyek inspirálóan hatnak a lélekre. Olyan jellegű sztorikról van szó, mint a lelkesítő, felemelő történetekről szóló cikkben írtam. Az az egyik legjobb benne, hogy ezek egytől-egyig megtörtént esetek, melyeket a szerzők gyűjtöttek össze.

Ezek a kis történetek változatosak, de többségük erősen hat az érzelmekre. Nem úgy, mint a média, mely megfélemlít és a tehetetlenségedet hangsúlyozza, hanem ellenkezőleg, ezek olvastán, inkább emelkedett érzés vesz rajtad erőt. Még akkor is, ha szomorú a történet, mert mindig tartalmaz valami nagyszerű tanulságot, vagy felismerést.

Érdekes, hogy a legelső könyvet csak egy kis floridai kiadó volt hajlandó megjelentetni. Ennek cáfolataként a sorozat könyvei a 90-es években folyamatosan a New York Times bestseller listáján szerepeltek. A gyűjteményeket témákra is bontották, és később más sorozatok is kialakultak ennek nyomán, az eredeti márkanév alatt. Az erősítő hatás mellett, igazi lelki táplálék is ez a gyűjtemény.

Motivációs könyvek olvasása

Robin Sharma – A szent, a szörfös és a vezető 2002

A regénynek is beillő motiváció könyv a főhőse Jack Valentine, aki egy baleset és egy szakítás után lábadozik. Váratlan útmutatást kap, amely által a világ 3 különböző helyén, 3 egészen eltérő életmódot élő személlyel találkozik. Mindegyikükben közös, hogy segítenek Jack -nek megtalálni a válaszokat legfőbb kérdéseire, és terelik az önmegvalósítás útján.

A szent, a szörfös és a vezető valamennyire filozófiai magasságokba próbálja emelni az olvasót. Egyfajta különleges mentorálás az életen át. A három különböző nézőpont mindegyike mutat valami egyedit. Robin Sharma egyébként egy kanadai szerző, aki rövid ügyvédi pályafutás után kezdett könyvírásba. Az 1997 -es, A szerzetes, aki eladta Ferrariját című könyvét több millió példányban adták el.

Számos művet írt hasonló stílusban, melyek a motivációs könyvek világszerte ismert sorozatai közt foglalnak helyet. Különlegességük a történetbe szőtt mondanivaló, melyet a szerző könnyen emészthetően ad át. Az itt bemutatott műve is egy ilyen szerzemény, nem olyan nagy durranás, vannak benne közhelyek, de mélyebb tartalom is.




Motivációs könyvek mint motivációs regény: Dan Millman – Szókratész utazásai 2005

Ez a regény A békés harcos útja című könyvből és filmből ismert tanító fiatalkorát mutatja be. Oroszország és Ukrajna 19-20. századforduló környéki tájain játszódik. A főszereplő kemény iskolát jár végig, hogy kozák legyen. Később ennél is keményebb próbák elé állítja az élet, és egy nagyon rosszindulatú ellenfél.

Nem ajánlom gyenge idegzetűeknek, időnként túlzottan brutális. Viszont kellően drámai, már-már irodalmi regény. Az egész művön kétfajta motiváció vonul végig, a főhős által. Az egyik, hogy az elképzelhető legjobb harcossá váljon. A másik – amit maga sem sejt – egy spirituális megismerés, hogy végre megnyugodjon a lelke.

Ez történet alapú motivációs könyv férfiaknak. Nem egy könnyed mű, ha elolvasod, nem felejted. Nehéz letenni. Azért sorolom a legjobb motivációs könyvek közé, mert roppant erős hatása van. Ráadásul nem légből kapott, mert a végén Dan Millman leírja az eredetét, ami saját őseivel kapcsolatos. Itt elolvashatod a könyvről írt beszámolómat: Szókratész utazásai könyvajánló

Motivációs könyvek nőknek, fiataloknak, férfiaknak

A motivációs könyvek iránti igény folyamatos, ami jó, mert ezek az embert ösztönzik, egyéniséggé nevelik a tömegmédiával szemben, mely inkább csak le degradál. Ma már készülnek motivációs könyvek nőknek, fiataloknak, férfiaknak külön, sőt gyermekeknek. Ami az Egyéniségépítés kiadványait illeti, A kiváló egyéniség 50 jellemvonása ilyen jellegű.

Egy motiváció könyv nem feltétlen arra kell, hogy a semmiből felrázzon. Nem igaz az a kijelentés, hogy csak azok olvasnak motivációs könyveket, akiknek nincsen saját motivációjuk. Inkább arról van szó, hogy a figyelemenergia fókuszban tartásához ezek az irományok nagyon sokat adnak. Azért olvass ilyen könyveket, hogy ezen járjon az elméd és előre juss az életben. Természetesen a legjobb, ha a saját motiváló könyvedet is megírod.

Ha szereted a motivációs írásokat, felemelő történeteket, csatlakozz a tagsági rendszerünkhöz. Itt letölthető a Felemelő történetek gyűjtemény, illetve rendszeresen kapod a Lélekerő sorozatot e-mailben.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük