A 10 legjobb gondolkodásmód könyv

A 10 legjobb gondolkodásmód könyv listájának összeállításában nem volt könnyű dolgom. Nem szorítkoztam csak a tisztán gondolkodásmóddal, vagy pozitív gondolkodásmóddal foglalkozó könyvekre, hanem az önfejlesztéssel, beállítottsággal is kapcsolatos műveket is átnéztem.

A lista összeállításában közrejátszott a művek világra gyakorolt hatása. Rengeteg jó könyv van a témában, de ez a tíz mű elég sok oldalról és egyedien közelíti meg a gondolkodásmódot ahhoz, hogy komoly változást eszközöljön az olvasó életében. A megírásuk, illetve megjelenésük sorrendjében mutatom be a könyveket.

Ha a gyakorlati megvalósítás érdekel, és nem akarsz elolvasni egy teljes könyvet, ezen cikk után feltétlenül olvasd el a Gondolkodásmód mesterfokon című anyagot.

Napoleon Hill – Gondolkozz és gazdagodj!

Napoleon Hill Gondolkozz és gazdagodj könyv

Napoleon Hill Gondolkozz és gazdagodj című könyve 1937-ben született meg. Mindmáig az egyik legnagyobb hatású könyvként tartják számon, a gondolkodásmód tekintetében. 2015-ig több, mint 150 millió példányban kelt el.
A Gondolkozz és gazdagodj elveit számos modern önfejlesztő képzésen és tanfolyamon felhasználták, a megjelenése óta. Azt jó tudni, hogy a vonzás törvényével kapcsolatos elvek már ebben a műben megjelentek, de ezeket egyszerűen kihagyták a kiadásból.

A másik dolog, amiről szintén érdemes tudni, hogy a régebben megjelent változat nem teljes. Ezt pótolva jelent meg Magyarországon a Gondolkodj és Gazdagodj – XXI. századra címmel az új változat, és fordítás.

Dale Carnegie – Sikerkalauz 2. – Ne aggódj, tanulj meg élni!

Dale Carnegie Ne aggódj, tanulj meg élni könyv

Dale Carnegie Ne aggódj, tanulj meg élni című könyve jó hosszú, és rengeteg tanulságos történetet tartalmaz az életből. Ennek a könyvnek 1944-ben született meg az első változata, és 1948-ban adták ki Nagy-Britanniában.

A Ne aggódj, tanulj meg élni, erőteljes hatású a nyugtalan lélekre, és különösen fontos lehet az élet nehéz pillanataiban. Bár nem annyira ismert, mint az író emberi kommunikációval foglalkozó művei, az önsegítő irodalom legjobbjai között tartják számon. Erről a könyvről is írtam már a Dale Carnegie életrajzát  bemutató cikkemben.

Norman Vincent Peale – A pozitív gondolkodás hatalma

Norman Vincent Peale A pozitív gondolkodás hatalma könyv

Norman Vincent Peale A pozitív gondolkodás hatalma című könyve, kétségkívül az egyik legmeghatározóbb mű a pozitív gondolkodás irodalmában. Ő mint lelkész, a keresztény hittel támogatva használta a pozitív gondolkodást életében. A pozitív gondolkodás hatalma 1952-ben jelent meg, és 186 héten át szerepelt a New York Times bestseller listáján.

Roppant érdekes, hogy a könyv nagyon pozitív kisugárzása és mondanivalója ellenére is, sok kritizálója akadt. Mindenesetre az életre gyakorolt pozitív hatása vitathatatlan. A pozitív gondolkodás hatalma rengeteg felemelő történetet tartalmaz, amelyeket Norman Vincent Peale gyűjtött össze, az általa megismert emberek életéből.

Ennek a könyvnek folytatása is van, amely szintén megjelent magyarul, A pozitív gondolkodás csodás eredményei címmel. Mindkettő szívesen olvasott könyveimhez tartozott, évtizedekkel ezelőtt.

Joseph Murphy Tudatalattid csodálatos hatalma

Joseph Murphy Tudatalattid csodálatos hatalma könyv

Dr. Joseph Murphy számos könyvet írt a gondolkodásmódról, de mind közül a Tudatalattid csodálatos hatalma (The Power Of Your Subconscious Mind 1963), a legjobb. Magyarul – hatásvadász módon – a többi könyvét is e címmel jelentették meg, mintha azok egy sorozat részei lennének.

A Tudatalattid csodálatos hatalma a lenyűgöző pozitív energiája és lelkes hangvétele melletti, gyakorlati gondolkodásmódja miatt kiemelkedő. Ez a mű számos országban, számtalanszor megjelent, s úgy tűnik, hatása örök érvényű. Joseph Murphy életét, és ezt a könyvet bemutatom egy másik cikkben, valamint A kiemelkedő egyéniség 50 jellemvonása című könyvemben is szerepel.

Louise L. Hay – Éld az életed

Louise L. Hay Éld az életed könyv

Louise L. Hay Éld az életed című, 1984-es könyve szintén hatalmas sikert ért el világszerte. Louise L. Hay ebben a könyvében lépésről-lépésre bemutatja, hogyan „hozzuk létre” a problémákat saját életünkben, és hogyan oldhatjuk meg őket. Különösen érdekes és fontos, amit a betegségek lelki okairól gyűjtött és leírt.

Létrehozta a Hay House kiadót, amelynél számos világhírű szerző munkái jelentek meg azóta. Az Éld az életed szintén felkerült a The New York Times bestsellerlistájára, s később egy azonos című film is készült. Louise L. Hay életét is bemutatom a másik oldalamon, s szintén szerepeltettem a már említett könyvemben.

Brian Tracy – Maximális teljesítmény

Brian Tracy Maximális teljesítmény

Brian Tracynek számos kiváló könyve van, amelyek közül a Maximális teljesítmény az elsők között, 1993-ban jelent meg. A mesterelmék, mesterprogramok és mestermódszerek összegezésével igazán gyakorlati és eredményeket hozó művet hozott össze. Tömény és erősen fókuszált gondolkodásmód könyv.

A későbbi, híressé vált Phoenix -i Szeminárium előadássorozata is nagyrészt ezeken az elveken alapult. A hatása abban rejlik – mint általában a Brian Tracy könyveknél – hogy nagyon alaposan, következetesen és gyakorlatiasan vezet végig a cselekvés és sikerfolyamaton. Itt is olvashatsz róla: Brian Tracy könyvek .

Eckhart Tolle – A most hatalma

Eckhart Tolle A most hatalma könyv

Eckhart Tolle A most hatalma című, 1997-es könyve egy igazi különlegesség ebben az összeállításban. Nem konkrétan a gondolkodásmóddal foglalkozik, hanem hogyan lépjünk túl azon. Voltaképpen összeköti a mindennapokat a spiritualitással. Útmutatása személyes élményen épül, és annyira gyakorlati, hogy nem véletlenül jelent meg világszerte, számtalan kiadásban. Nem az a klasszikus gondolkodásmód könyv, inkább a gyakorlati spiritualitás irányába halad.

Eckhart Tolle azt mutatja meg, hogyan szabadulhat az ember a saját elméje „karmai” közül, és hogyan válhat szabaddá a szelleme. Az ő tanításában az a különösen fontos, hogy nem elméleti, vagy filozófiai, hanem az életre épül. Már a gondolatainak az olvasása is megváltoztatja gondolataink irányát.

Az emberek nagy része folyamatos gondolati káoszban él, és a gondolatain kívül szinte nem is érzékel mást. Ezen felül állandóan a múlt emlékeiben, vagy a jövőre való készülésben leledzik. Eckhart Tolle az örök jelen, az egyetlen valóságban való tudatosuláshoz vezet el. Az életéről és munkásságáról itt írtam: Eckhart Tolle élete

Robert T. Kiyosaki – Gazdag papa, szegény papa

Robert Kiyosaki Gazdag papa, szegeny papa könyv

Robert T. Kiyosaki számos hatásos könyvet írt, melyek a pénzügyi intelligenciáról és gondolkodásmódról szólnak, melyek közül a Gazdag papa, szegény papa volt az első és a legismertebb. Ez a könyv egy olyan folyamatot indított el 1997-től, amely által világszerte ismert lett és az általa képviselt gondolkodásmód is.

Az ő hatása azért is jelentős, mert az „átlagemberek”, akik naponta járnak dolgozni, nem is tudnak arról, hogyan működik a pénzügyi gépezet. Az egy nem statikus dolog, hanem nagyon is dinamikus, és az elsődleges mozgatója az emberi gondolkodás. A Gazdag papa, szegény papa bemutatja a „vállalkozó” gondolkodásmódját, azt, hogy nem az adottság, hanem a szemléletmód dönti el, ki mire viszi az életben.

Bár szerintem a későbbi könyveiben sokkal részletesebben ki vannak fejtve az elvei, mégis a Gazdag papa, szegény papa volt a fordulópont. Sok kritikát is kapott, de a pozitív hatása volt a nagyobb és az eladott hatalmas példányszám is őt igazolta. Lásd: Kiyosaki könyvek 

T. Harv Eker – A milliomos elme titkai

T. Harv Eker A milliomos elme titkai

Ez egy zseniális könyv a gondolkodásmódról. 2005-ben jelent meg, és a már többször említett bestseller lista mellett első lett a Wall Street Journal’s üzleti könyv listáján. A milliomos elme titkai a gazdagok gondolkodásmódját mutatja be, 17 lépésben.

Mindenkinek ajánlom, mert nagyon sok és mély igazságok vannak benne. A siker titkait reálisan mutatja be. A beállítottság, hozzáállás és érzelmi viszonyulás alapvető az anyagi gazdagságban, ez világosan kiderül a könyvből. A szemléletes példák, és a jól rendszerezett alapelvek nagyon hasznosak a gondolkodásmód megvilágításában.

A milliomos elme titkai lerombolja azokat a tévhiteket, miszerint a gazdagok szerencse, kapcsolatok, törvénytelenség, vagy más fondorlatos úton jutottak hozzá a vagyonukhoz. Ehelyett világosan rámutat, hogy bennünk rejlenek azok a beállítódások, amelyek segítik, vagy éppen eltaszítják tőlünk a gazdagságot.

Esther és Jerry Hicks – A vonzás törvénye

Esther es Jerry Hicks A vonzás törvénye könyv

Voltaképpen ennek a könyvnek az eredete 1986-ba nyúlik vissza, de csak 20 évvel később, 2006-ban jelent meg. Az iránymutatása azon az ősi elven alapul, hogy a hasonló a hasonlót vonzza. Mindig abból kapunk többet, amire irányítjuk figyelmünket.

Sokan azt gondolják, a vonzás törvénye valami ködös elmélet, vagy misztikus hablaty, de erről szó sincs, egész egyszerűen a tudatosságról van szó. Így vagy úgy, de mindenki alkalmazza, de aki nem ismeri, saját maga ellen használhatja, úgy is, hogy nem tud róla.

Sajnos a Titok című film – melynek üzenete ide nyúlik vissza – eléggé megmarad a felszínen és kimarad belőle a lényeg, mint ahogy Esther és Jerry Hicks is kimaradt. Az egészből egy hatalmas üzletet csináltak, amelynek szerencsére nagyon sok pozitív hatása is volt a gondolkodásmódra, de a lényeg az Esther Hicks által közvetített Abraham tanításokban van. Lásd: Esther és Jerry Hicks könyvek 

Top 10 gondolkodásmód könyv

Neked mi a Top 10 gondolkodásmód könyved? Ebben a listában igyekeztem sokrétűen válogatni, és a gondolkodásmód mellett kissé átnyúlni rokon területekre is. A listát lehetne folytatni nagyon hosszan, de a legfontosabb az ezekben a könyvekben található elvek alkalmazása, az életünkben.

Bármelyik is a kedvenced, pontosan annyit ér, amennyit felhasználsz belőle. Ha pedig a saját életedben alkalmazod ezeket az elveket, és sikereket érsz el, már megérte elolvasni, és bármennyi kritikát is kapott a könyv, számodra megérte. Írd ide hozzászólásban a Te Top 10-es listádat is!

Kapcsolódó cikk: Az 5 legmotiválóbb könyv

Nézz körül itt is: Gondolkodásmóddal, üzlettel, önfejlesztéssel, vállalkozással, kommunikációval, marketinggel kapcsolatos művek cikkei

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük