Önmegvalósítás jelentése, szükséglete, piramis, idézetek

Önmegvalósítás jelentése, szükséglete egy olyan téma, melyről egy kazalra való olvasnivalót találsz az interneten. Ebben a cikkben igyekszem a sallangok mellőzésével a lényeget elmondani, úgy, hogy a gyakorlatban is legyen értelme és haszna számodra. Mivel néhány alapkérdés mindig felmerül, elkerülhetetlen ezek tisztázása.

Ebben a cikkben a jelentése, és a meghatározása mellett az életbeli szerepe is szóba kerül, valamint több találó önmegvalósítás idézet. Ez egyben egyfajta teremtő folyamat, melynek során nemcsak jobban mélyebben megismered önmagad, de egyben „többé” teljesebbé válsz, ami a külvilágodra is hatással van.




Önmegvalósítás jelentése, szükséglete

Az önmegvalósítás jelentése kapcsán számos meghatározást olvashatsz, a pszichológiai meghatározásoktól híres emberek mondásaiig. Az önmegvalósítás nem más, mint annak folyamata ahogyan ráébredsz ki vagy, és ezt kifejezed a gondolataidban, szavaidban, tetteidben, s mindennel, ami veled összefügg.

Az önmegvalósítás jelentése: önmegismerési folyamat melynek során az én tapasztalatokat szerez, s tudatossága növekszik. Ez lehet meditáció, vagy egy olyan cselekvés, amivel valamilyen területen a legjobbá válsz. Nem ez számít, hanem az, hogy a léted értelmet nyer olyan módon, ami több, mint csupán kielégíteni a vágyaidat.

Az önmegvalósítás szükséglete

Az önmegvalósítás szükséglete egy olyan igény, amely az emberi lényt jellemzi, mihelyst alapvető szükségletei kielégültek. Általánosságban véve, ha valaki kibontakoztatja a benne levő potenciált, akkor ez teljesül. Ha az emberi szereptípusokat vesszük, akkor ennek módja, mikéntje egészen eltérő lehet.

Valaki számára problémák megoldása egy minden tekintetben kielégítő, önmegvalósító folyamat. Másnak a szükséglete arra irányul, hogy tetteiért valamilyen módon elismerést, visszaigazolást kapjon. Vannak persze olyanok is, akik elégedettek a legalapvetőbb szükségleteik kielégülésével, és semmi kedvük kilépni a hétköznapok megszokottságából.

Az önmegvalósítás jelentése alapján bizonyos fokig minden emberben lezajlik ez a folyamat. De sokan csak eszközként alkalmazzák, hogy valamit elérjenek. Vannak olyanok is, akik végtelen türelemmel építik fel magukat, tudván, hogy a legjobb művek sosem készülnek el teljesen. S van, aki számára néhány önmegvalósítás idézet ismerete kimeríti ezt az egészet.

Az önmegvalósító piramis

Itt most nem fogok belemenni a különféle pszichológiai ábrázolásokba, fejtegetésekbe. A legtöbbek számára jól ismert a Maslow féle piramis, melynek felső szintje az önmegvalósítás. Az ő megállapítása szerint ez akkor tud kibontakozni, ha az alsóbb szintek már legalább részben teljesültek.

Ha megnézed az egyéniségfejlődés szintjei piramisszerű ábráit, ott pontosan megismerheted milyen szinteken haladsz egyre feljebb. Attól függően milyen beállítottságú vagy, önmegvalósítás szempontjából a különböző szintek a lelki-szellemi fejlődésed, vagy a külvilágbeli sikereidet is jelenthetik.

Önmegvalósító élet

Te mint személy, az önmegvalósítás fogalma és témaköre kapcsán sok mindent húzhattál magadhoz. Ezek segítettek, vagy visszahúztak, attól függően, a Te önismereted milyen szinten tart. Ha számodra ez az egész arról szól, milyen mértékben tudsz érvényesülni a világban, akkor akár elég küzdelmes életed lehet.

Ha egy adott képességed, vagy hobbid alapján éled meg az önmegvalósítást, akkor viszont egészen örömteli élmény lehet ennek folyamata. De minden visszavezethető ahhoz, hogy tudd ki vagy, vagyis az önmeghatározásod az alapja mindannak, amit ezen felül teszel.

A világ és Te az önmegvalósításban

Amennyiben úgy éled az életed, mint az emberek többsége, azaz folyamatosan a világ dolgaihoz igazodva – azzal az érzéssel, hogy mintegy kiszolgáltatott vagy a külső eseményeknek – akkor elég nehéz életed lesz. Ha ráébredsz arra, mi történik ma a világban, esélyed nyílik egy másik életre.

Jelenleg földünk civilizált részének emberisége egy óriási hipnotikus eszköz alanya, melyet médiának hívnak. Ez nagyrészt olyan elemek irányítása alatt áll, akiknek érdekük, hogy folyamatosan befolyásoljanak, lehetőleg oly módon, hogy úgy cselekedj, ami a leginkább kedvező rájuk nézve.

Mindaddig míg eléggé félelemben tartanak ahhoz, hogy azt hidd, folyamatosan a külső történésektől függ a jól-léted, kézben tartják a sorsodat. De ha Te elég tudatossá válsz, rájössz, hogy minden ilyen történés mögött emberek állnak, s nem természeti törvények kényszerítenek korlátok közé.

Az önmegvalósítás jelentése magában foglalja azt, hogy Te valamilyen nagy változást végzel végbe magadon, úgymond áttranszformálást. Ehhez a jó tulajdonságaid ismerete, bővítése, fejlesztése a legjobb út. Nekem az a tapasztalatom – s erre szerintem magad is rájöttél – hogy ez egy soha véget nem érő folyamat.

Önmegvalósítás jelentése – A valódi hatás

A különböző világkorszakokban más-más lehetőségek nyílnak meg az emberi fejlődés számára, s jelenlegi korunkban minden eddiginél sokrétűbb tapasztalás lehetséges. Ha csupán a külső érzékszervekkel érzékelhető világra fókuszálsz, meglehetősen szűkre szabod a lehetőségeidet. Az önmegvalósítás jelentése nem korlátozódik arra a változásra, ami kívül nyilvánvaló, ennél sokkal szélesebb spektrumban működik.

Így mindig neked kell igazodnod, s a jelentéktelenebb eseményeket leszámítva, nem önmagad valósítod meg, hanem azt, amit „a világ” elvár”. Annak viszont semmi értelme, mert a világ számára mindegy, Te ki vagy, és mit teszel. Ez neked fontos, s onnantól, hogy győztes gondolkodásmódra váltasz, a hatásod kifele nő.

Akkor kezdesz igazán eredményes lenni, amikor nem külső – vagy tőled független – dolgokra összpontosítasz, hanem engeded magadnak, hogy az legyél, aki vagy. Ehhez szükséges bizonyos fokig energetikai szemlélettel tekintened a világra. Folyamatos kölcsönhatás lép fel amit önmagadnak érzel, s az között, ami veled zajlik.

Ahelyett, hogy folyton arra törekednél, különböző dolgokat elérj, az inspiráció erejét felhasználva bontakoztasd ki, s valósítsad meg ami benned rejlik. S ha azt mondod most csak körvonalakban fogalmazok, ahelyett hogy gyakorlati lépéseket adnék, azt mondom, gondolkodj! Az önmegvalósítás fogalma alapján már tudod, hogy olyasmiről van szó, amely messze túlmutat egy átlagos célon.

Tudni fogod mit tegyél, de ha elolvasod Az önmegvalósítás iskolája 2. -őt, akkor minden világos lesz a részletekben is. Ne másoktól várd el, hogy megmondják mit tegyél, s legfőképp azt ne, hogy megmondják, ki vagy. Nem tudják! Hiszen még Te is csak most alakítod és teremted.

Önmegvalósítás idézetek

Hihetetlenül nagy számú önmegvalósítás idézet található az interneten, így szükséges némi szubjektivitás, hogy válogassak köztük. Ezek egy kicsit mások, mint például az életről szóló motiváló idézetek. Óhatatlanul tartalmaznak némi filozófiát, s többségükben van mögöttes mondanivaló, vagy egyedi bölcsesség. Az önmegvalósítás idézet sem arra való, hogy csupán gyűjtsed, hanem felismerd és megfogadd a tanácsát.

Mi a szellemi élet? Önmagunk ismerete. Minden kiváló ember ezt mondta, mind megértette: “semmi vagyok…”

Amikor ráébredünk arra, hogy nincs ego-nk, hiszen az ego, az én semmi más, mint egymásrautaltság, és hogy nem vagyunk többek, mint környezetünk hatásának eredményei, ahol nincs hely egy én számára, és életünkből valójában hiányzik az állandó szubsztancia – akkor kinyílunk a kozmosz dimenziói felé, megkaphatjuk energiáját, és alkothatunk.

Nyisd ki a tenyered, és megkapsz mindent, még az anyagi dolgokat is. Ne félj, ez a szatori.”

Taiszen Desimaru

“Véleményem szerint az élet igazi célja az, hogy felismerjük küldetésünket. …Rá kell jönnünk arra, hogy csak annyira válhatunk naggyá, amennyire képesek vagyunk arra, hogy feloldódjunk valamiben, ami nagyobb, nagyszerűbb és jobb, mint mi magunk.”

Brian Tracy

Ne csapjuk be magunkat azzal, hogy a sikerhez aszfaltozott út vezet. Az élet útjainak nagy kereszteződései azok, ahol a felkészülés és az alkalom találkozik. Mások ezt szerencsének hívják. Én nem akarok igazságot tenni, egyet viszont tudok: a lelket a nehézségek teszik izmossá.

A problémák, a bajok serkentik az egyén fejlődését. Ha szemügyre vesszük életünket, látjuk, olyankor mozgósítjuk igazán erőinket és győzünk le korábban legyőzhetetlennek hitt akadályokat, amikor úgy látjuk, minden összeesküdött ellenünk. Az élet minőségét sokszor a csalódások tüze nemesíti.

Cavett Robert

Egyes szerencsés embereknek megadatik valami, ami nem szorítható be a viselkedés egyetlen osztályába sem, s ez a tudatosság; valami, ami felülemelkedik azon, amit a múlt beprogramoz, s ez a spontaneitás; valami, ami több jutalmat nyújt, mint a játszmák, s ez az intimitás.

Eric Berne

“Az élet legtöbb dolgához időre van szükséged; hogy egy új készséget kifejlessz, fölépíts egy házat, valaminek a szakértőjévé válj, teát főzz… Az idő azonban haszontalan az élet leglényegesebb dolgához. Ahhoz az egyetlen dologhoz, ami valóban számít: az önmegvalósításhoz. Ahhoz, hogy tudd, ki vagy a felszíni éneden, tehát a neveden, a fizikai formádon, a történelmeden, a történeteden túl.

A spirituális útkeresők az önmegvalósítást, illetve a megvilágosodást a jövőben keresik. Ha kereső vagy, értelemszerűen jövőre van szükséged. Ha így hiszed, ez igazzá válik számodra: valóban időre lesz szükséged, amíg rájössz, hogy nincs szükséged időre ahhoz, hogy az legyél, aki vagy.

Eckhart Tolle

Ha egy nehéz feladat elvégzésére önként vállalkozol, intenzitásfokozás lép fel benned, pszichikai energiákat generálsz, s magasabb célod hatalmas kiterjedések áramát kapcsolja tevékenységedbe.”

Szepes Mária

Az égvilágon senkinek ne adj hatalmat arra, hogy eltérítsen életed céljától: attól, hogy a világ javára kibontakoztasd rejtett tehetségedet, szolgáld az emberiséget, és valamennyiünk épülésére mind többet és többet felfedj Isten bölcsességéből, igazságából és szépségéből.

Maradj hű valódi célodhoz! Kétely nélkül, határozottan tudd és valld, hogy mindaz, ami hozzájárul saját békességedhez, boldogságodhoz, életed teljességéhez, szükségképpen jótékony hatású a Föld összes lakója számára. A rész harmóniája az egész harmóniája, mivel részekből áll össze az egész, és a rész benne foglaltatik az egészben.

Joseph Murphy

“Egyetlen pillanat létezik csupán, amelyben fontos, hogy felébredj. Ez a pillanat most van. Amit most gondolsz, holnapi életedet formálja.”

Buddha

A figyelem teljes koncentrálása a siker egyik fontos titka. Minden nagy eredmény intenzív gondolkodásnak vagy összefogott elmeműködésnek a következménye. Amíg a gondolatnak és az érzésnek gátat nem vetünk, hasonlóak lesznek a levegőbe engedett gőzhöz, holott ezzel a gőzzel mozdonyt is hajthatnánk.”

Paul Brunton

Minden csoda a tiéd lehet, a legmerészebb álmaidat is megépítheted – de lassan. Téglánként. Minden tégla lerakásához türelem kell, kitartó szorgalom, s főleg hit, hogy ebből végül ház lesz. Minden egyes téglánál látni kell a házat! Ez a hit.”

Müller Péter

Mások megismerése a bölcsesség, önmagad megismerése a megvilágosodás.”

Lao-ce

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük