10 szokás, ami sikeressé tesz – mások írták

10 szokás, ami sikeressé tesz – mások írták

A 10 szokás, ami sikeressé tesz tartalmát Szendrei Ádám, a Gazdagodj Boldogan című könyv szerzője gyűjtötte össze az Egyéniségépítés olvasóinak, az alábbi cikk az ő írása. Az általa felsorolt szokásokat elmondása szerint Thomas C. Corley, a „Change Your Habits, Change Your Life” című könyve is alátámasztja. Ehhez a cikkhez ajánlom régebbi cikkem, amely ide kapcsolódik, és a sikeres élet 10 szokásáról szól. Most pedig következzenek Ádám lényegre törő meglátásai.

Mindenki szeretné tudni a siker receptjét, de sajnos nincsen egyszerű formula. Ha elég volna a siker elméletét megtanulni, akkor szinte bárki, aki elolvas néhány könyvet, máris sikeres lehetne. Éppen azért nehéz sikeresnek lenni, mert a szokásaink, és ily módon a személyiségünk fejlesztésével, megváltoztatásával érhetjük azt el.

A sikerességet sokféleképpen lehet értelmezni. Van aki pénzben, vagyonban méri, van aki emberi kapcsolatokban, családban, karrierben. A legjellemzőbb, hogy ezek különböző arányban ugyan, de megjelennek mindenkinél.

A sikerért nem elég tudni, hogy mi kell a sikerhez, azt véghez is kell vinni. Végső soron a tetteink határozzák meg, hogy mit érünk el az életben. Ezek közül is a legfontosabbak azok a tettek, melyeket szokásokká alakítunk, hiszen ezek minden egyes nap hozzájárulnak az előrehaladásunkhoz.

1. Terveznek

Legyen szó egy sima hétköznapról, a személyes vagy éppen vállalkozásuk pénzügyeiről, az előttük álló teendőkről, ők ezt mind megtervezik. Minden egyes napjukat tudatosan építik fel, s követik a leírtakat. Így megóvják magukat a kellemetlen, váratlan történésektől, és kezükbe veszik az irányítást. Azzal, hogy megtervezik a napjaikat, segítik magukat abban, hogy rendszerezve, minden feladatukat elvégezzék.

Az ilyen jellegű tervezést elég mondjuk egy hétre előre megtenned. Vasárnap este, amikor otthon pihensz, akkor fél óra TV nézés helyett inkább tervezd meg a hetedet és vesd papírra. De akár napi szinten is tervezhetsz. Jó módszer például felírni reggelente a 3 legfontosabb dolgot, amit aznap véghez szeretnél vinni. Ne spórold meg a tervezés leírását, az nem elég, hogy fejben végiggondolod.

A sikeres emberek terveznek

Először lehet, hogy nehéz lesz rávenned magad, de hidd el, utána jobban fogod érezni magad. Főleg amikor azt látod, hogy minden eltervezett feladatodat kipipálhatod. Ha jobban érzed magad, akkor boldogabb vagy, ha pedig boldogabb vagy, akkor sikeresebb! Sőt, már az is sikernek számít, hogy mindent sikerült elvégezned!

2. Célokat tűznek ki

A célokkal rendelkező emberek sokkal nagyobb eséllyel érik el, amit szeretnének, hiszen pontosan tudják, mit akarnak. A sikeres embereknek mindig vannak célkitűzéseik! A Fortune kutatása szerint, azok akik pontos célokat állítottak fel pénzügyeik megtervezésekor, ÖTSZÖR! nagyobb tőkét építettek fel nyugdíjas éveikre, mint azok akik nem.

Egészségesebb akarsz lenni? Tűzz ki egészség célokat! Többet akarsz keresni? Tűzz ki karrier célokat! Jobb párkapcsolatot szeretnél? Tűzz ki párkapcsolati célokat! A célok felállításával nagyobb teljesítményt tudsz elérni, így az életed bármely területén sikeresebb lehetsz.

Ha nem tűzöl ki célokat, akkor nem lebeg a szemed előtt semmi, amit el kellene érned. Egy cél lehet az is akár, hogy egy hónapon keresztül minden nap csinálsz 10 guggolást, tanulsz valami újat, vagy mondasz néhány kedves szót a párodnak. De persze nagyobb, hosszabb távú célokat is kitűzhetsz magadnak.

Ha nem vagy megelégedve például a munkahelyeddel, akkor – reális keretek között – kitűzheted magadnak, hogy 6 hónap múlva az álomcégednél fogsz dolgozni. A célokért persze tenni kell. Ilyen esetben lehet, hogy szakmailag fejlődnöd, tanulnod kell, de lehet, hogy csak a bátorságodat kell összeszedned. Tűzd ki a célt, és oszd lépésekre az oda vezető utat!

3. Nem halogatnak semmit

Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!” Biztosan sokszor hallottad már ezt a mondást. A sikeres emberek viszont ezt tényleg nagyon komolyan veszik. Nem halogatnak.

Ez összefügghet akár a tervezéssel, és a céljaik kitűzésével is. Ha valamit leírsz a terveid közé, de napközben elfáradsz, akkor se mondd, hogy „á majd holnap megcsinálom”!

Amit leírtál, azt meg kell csinálnod, így a kitűzött céljaidat is jelentősen hamarabb elérheted, ami már azon nyomban sikert jelenthet a számodra. Ez a későbbiekben még sikeresebbé tehet, mivel elhiszed magadról, hogy te is képes vagy megcsinálni.

Készülj fel arra, hogy bizonyos dolgokért áldozatot kell hoznod. Lehet, hogy este 6 órakor te elmennél sörözni a kollégáiddal, de hidd el, hogy ha megcsinálod az aznapra tervezett feladataidat a sörözés helyett, sokkal sikeresebb lehetsz náluk.

4. Őszinték

Sok ember fél elmondani a véleményét, vagy, hogy pontosan mit gondolnak az adott témáról, helyzetről. A sikeres emberek viszont pontosan tudják, ahhoz, hogy előrébb lépjenek, rendelkezniük kell önálló véleménnyel, amit ki is kell mondani.

Egy sikeres ember elég bátor ahhoz, hogy kifejtse önálló véleményét, mivel tudja, hogy csak így lehet egyedi. El kell fogadnod, hogy nem vagy tökéletes, és lesz, amikor nem értenek veled egyet. Ez így is van jól, hiszen egy egészséges véleményütköztetésből is lehet tanulni, és megismerhetsz más, új nézőpontokat.

Ilyenkor meg kell tanulni elfogadni mások véleményét, és azokat intelligensen kezelni. Az őszinteség sokszor nem könnyű, de igencsak hasznos. Természetesen nem a nyers őszinteség a lényeg, nem kell mindig elmondanod, ami elsőre eszedbe jut. Csak add magad, miközben tekintettel vagy mások érzéseire is.

5. Tudnak nemet mondani

Az őszinteséggel összefüggésben lehet beszélni arról, hogy tudnak nemet mondani. Amikor arra van szükséged, hogy nemet mondj valamire, akkor ne köntörfalazz. Ne azt mondd, hogy „nem hiszed, hogy ez most menne…”, hanem mondd azt, hogy „sajnálom, ez most nem megy!” Ez ráadásul határozottságra is vall.

Persze ezzel nem azt mondjuk, hogy mindig, mindenkinek, mindenre mondj nemet. Egyszerűen csak, ha úgyis tudod, hogy ezt te nem fogod megcsinálni, akkor mondd el. Ha mindenre igent mondasz, akkor szétaprózódsz: neked is csak 24 órád van. Ha valamire igent mondasz, akkor valami másra nemet kell mondanod, hiszen nem lehetsz egyszerre két helyen.

Az idődet viszont te osztod be, és nem hagyhatod, hogy kifolyjon a kezeid közül. Éppen ezért sokszor jól jön, ha tudsz nemet mondani. Érdemes végiggondolni, hogy mit nyersz, vagy éppen miről kell lemondanod egy „igenért” cserébe. Ezzel megvédheted az idődet, és a magánéletedet is.

6. Van példaképük, segítőjük

A sikereidért te tehetsz, a szokásaidat megváltoztatva, de mindig tanulhatsz mástól is. Így teszik ezt a sikeres emberek is. Az életedben példaképek, segítők lehetnek akár a szüleid, tanáraid, de felnézhetsz egy üzleti partneredre is, akitől szintúgy igen sokat tanulhatsz.

Nagyon jó, ha vannak ilyen emberek körülötted, és van kitől tanácsot kérned. A jó példaképek megerősítenek. Azonban nem mindenkinek adatik meg, hogy legyen, akivel ilyen mély, bizalmi kapcsolata van, és aki tud is segíteni neki.

Ha úgy érzed, szükséged lenne egy mentorra, kezdetben nagyon jó lehet, ha könyveket olvasol, vagy elkezdesz követni embereket online, akikre felnézel. Érdemes lehet az ő csoportjaikba is csatlakozni, és aktívan részt venni a közösség életében. Így előbb utóbb találkozni fogsz hozzád hasonlókkal, akikkel támogathatjátok egymást, és folyamatos inspirációt kapsz, ha először nem is személyesen.

A sikeres embereknek van példaképük, segítőjük

Érdemes utánajárnod, hogy itthon hol találsz olyan közösségeket, melyek értékrendje megegyezik a tieddel. Tanulni, fejlődni, mindig könnyebb, ha van egy olyan csapat körülötted, akik támogatni tudnak, és folyamatosan, egymást biztatva haladtok előre.

7. Pozitívak maradnak

Mindenkivel történnek olykor rossz dolgok. Ez a sikeres, boldog emberekkel is így van. Nem volt még olyan emberélet, melynek során ne történtek volna negatív események az adott személlyel.

Viszont a sikeres emberek nem azon rágódnak, hogy hogyan alakulhatott volna a helyzet. Arra összpontosítanak, amiért hálásak lehetnek az életben, illetve, arra koncentrálnak, hogy mit tanultak az esetből. Tehát a negatív dolgokat is úgy fogják fel, hogy egy tanulópélda, vagy kihívás volt. És a sikeres emberek sem szeretik ezt, de elfogadják, mert meggyőződésük, hogy a sikerek eléréséhez mindig fejlődni kell.

Mentális erejüknek köszönhetően a nagy csalódások, veszteségek után is fel tudnak állni. Mindezek után a kialakult problémára meglátják a megoldást, alkalmazzák és továbblépnek. Immár még több tapasztalattal.

Ha elvennék egy sikeres embertől a vagyonát, vállalkozását, nagy eséllyel néhány év alatt újra kiemelkedőt fog alkotni. Hiszen a fejében lévő tudást nem tudják elvenni tőle. Ezért is fontos arra törekedni, hogy építsük a személyiségünket, tanuljunk, és tapasztalatokat szerezzünk.

8. Nyitott a gondolkodásmódjuk

Akik nyitottan gondolkoznak, azok tudják, hogy ők irányítják a saját életüket. Nem tökéletesek, de mindenen tudnak változtatni. Így tesznek a sikeres emberek is. A kezükbe veszik az életük irányítását, nyitottak mások véleményére, de a döntést már ők hozzák meg.

Ehhez az is kell, hogy az egód ne álljon az utadba! Ha azt gondolod, hogy te már mindent tudsz, és meg sem hallgatsz másokat, akkor óriási ziccert hagysz ki. A sikeres emberek ugyanis nagyban támaszkodnak másokra, akik bizonyos területeken okosabbak, mint ők.

Akkor tudod kihozni magadból a legtöbbet, ha azokon a területeken, melyben kevésbé vagy jó, másokat hívsz segítségül. Ehhez viszont nyitottság, és alázat szükséges.

9. Időben kelnek

A sikeres emberek általában nem délelőtt 11-ig alszanak, hanem időben felkelnek, így a napjuk sem szűkül össze. Éppen ezért tudnak minden feladatot elvégezni a vasárnap megtervezett listájukról, mert van rá idejük.

Sőt rendszeresen végeznek reggelente olyan tevékenységeket, melyek segítik a fejlődésüket, feltöltődésüket, kikapcsolódásukat. Ilyen lehet például a reggeli edzés, vagy olvasás.

A sikeres emberek időben felkelnek

A reggeli mozgás hatékonyságát több kutatás is bizonyítja, melyek leírják, hogyha egy héten legalább kétszer mozogsz reggelente, mind testileg, mind szellemileg sokkal frissebb leszel. Sőt, a gondolkodásmódodra is kihat, mivel sokkal pozitívabban fogsz állni a problémák megoldásához is!

10. Megfelelő emberekkel veszik körül magukat

A boldogságot és a sikerességet a megfelelő emberi kapcsolatok egyik végtermékének is nevezhetjük. Ha boldog emberekkel veszed magad körbe, akkor ez a te kreativitásodat, magabiztosságodat és jó kedvedet is növelni fogja.

Ez pedig szinte egyenes út a sikerhez. Minden feladatot sokkal könnyedebben fogsz tudni teljesíteni, így még sikeresebbnek fogod magad érezni. Belekerülsz egy olyan pozitív spirálba, ami a folyamatos fejlődésedet biztosítja.

Nem utolsósorban, ha jó emberek vesznek körül, lesz kivel megosztanod a sikerélményeidet, illetve az ő eredményességük is inspirálni fog téged. Ha mások azt látják, hogy boldog vagy, ők is keresni fogják a te társaságodat, mert nekik is szükségük van erre!

10 szokás, ami sikeressé tesz – a lényeg

A legtöbb ember sikeres szeretne lenni. Fontos meglátni, hogy ezen a rögös úton, ameddig sikeresnek mondhatod magad, a szokásaid átalakítása, jellemed fejlődése fog előresegíteni. A szokások márpedig olyan cselekvések, melyeket mi, emberek irányítunk. Ezeken lehet változtatni, ami persze nagy erőfeszítésekkel járhat, de ahogy megérzed a siker ízét, tudni fogod, hogy megérte.

Lényeges, hogy a sikert nem (csak) pénzben mérik. Sokkal inkább saját magunknak kell azt kitalálni, hogy számunkra mit jelent a boldogság, siker. Érdemes ezt végiggondolnunk, majd tervezzük meg, hogyan fogjuk azt elérni.

Szendrei Ádám

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük