X
    Categories: Siker

A 10 legjobb, leghasznosabb könyv vállalkozóknak, cégvezetőknek


function disableselect(e){ return false }

function reEnable(){ return true }

//if IE4+ document.onselectstart=new Function ("return false")

//if NS6 if (window.sidebar){ document.onmousedown=disableselect document.>


A 10 legjobb, leghasznosabb könyv vállalkozóknak, cégvezetőknek

A 10 legjobb, leghasznosabb könyv vállalkozóknak, cégvezetőknek összeállításakor arra törekedtem, hogy időtálló, a gyakorlatban is eredményesnek bizonyult könyveket ajánljak. Éppen ezért a bemutatott könyvek olyanok, amelyek kiállták az idő próbáját, így nincsenek köztük újabbak. Fontos szempont volt az is, hogy ismerjem őket, és már legyen nemzetközi elismertségük.

A legnagyobb haszna ezeknek az üzleti könyveknek, hogy megmutatják, mi az, amire figyelniük kell azoknak, akik vállalkozást, vagy céget alapítanak, vezetnek. Az a tapasztalat, hogy a legtöbben nem olvassák ezeket, sőt van, aki nem is olvas! Márpedig ezek a művek – árukat tekintve – filléres befektetések egy milliószoros jövedelemért. Mert amit tanulni lehet belőlük – és a gyakorlatban alkalmazni – az néha megfizethetetlen. A legjobb vállalkozás könyvek vállalkozóknak olyan tapasztalati tudást adnak át, amelyek minden korban érvényesek.



Az első 5 könyv vállalkozóknak főként azt mutatja be, mire kell figyelni, ha vállalkozást, céget akarsz, az utána következők a vállalkozás bizonyos működési területein nagyon hasznosak. Némelyik szerzőtől több könyvet is ide választottam, aminek oka az, hogy a könyveik mondanivalója nagyon fontos ehhez a témához. Az alábbi műveket a legjobb üzleti könyvekhez tartozónak találtam.

Vállalkozás könyv: Michael E. Gerber – A Vállalkozás mítosza 1995

Michael E. Gerber A vállalkozás mítosza című könyve mindjárt rávilágít az első alapvető tévedésre és hibára a vállalkozással kapcsolatban. Van egy csomó ember akinek elege lett abból, hogy másoknak dolgozik, ezért vállalkozásba fog. De ahelyett, hogy szabadabb lenne, még nagyobb csapdába esik.

Miért? Mert rossz volt az elképzelés, az alapgondolat. Egyrészt csak maguknak akartak dolgozni, másrészt ugyanazt a munkát – vagy egy másikat, ami hobbi – kezdték csinálni. De mivel a vállalkozás több felelősséggel jár, egy idő után a szabadidejük is ráment. Ez volt az egyik sikeres vállalkozás könyv, amely az időszabadságra fókuszált.

Michael E. Gerber bemutatja a menedzser, és a szakember típusokat. Az egyik elméletben, tervezésben kiváló, a másik pedig a kivitelezésben. Számos ember, aki vállalkozó lesz, a szakember típust testesíti meg, aki önállóvá válik ugyan, de csak egy másik munkahelyet hoz létre magának.

De így nem lehet messzire jutni. A vállalkozói szemléletmód elengedhetetlen a hosszú távú sikerességhez, anélkül, hogy a vállalkozó elvesztené a kedvét, belerokkanna a munkájába, vagy egyszerűen csődbe menne. A szerző magánvállalkozások és cégek példáin át mutatja be, hogy a megoldás a működő rendszerek használata.

Rengeteg induló vállalkozást menthetne meg ennek a tudása. De a legtöbben nem is olvasnak ilyen vállalkozás könyveket, sőt, sokan alapból vállalkozás alatt a saját munkájukat értik. Viszont ezzel csak időleges sikereket érhetnek el, anyagi és időbeli lehetőségeik pedig korlátozottak maradnak.

Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter – Gazdag papa, szegény papa 1997

Bár ez a legismertebb könyve Kiyosakinak, viszonylag kevés gyakorlati információt tartalmaz. Az értéke abban van, hogy személyes történeteken keresztül világítja meg a cégvezető és az alkalmazottak közötti gondolkodásmód különbözőségét. A vállalkozás könyvek közül az egyik legnagyobb bestseller, és ma már klasszikus darab.

Emberek milliói élik életüket nap, mint nap úgy, hogy nem is tudnak róla, „alkalmazotti gondolkodásmódúak”. Egyszerűen ezt ismerték meg, ehhez szoktak, az iskola erre nevelte őket. Kiyosaki rávilágít a pénzügyi kimutatás fontosságára, és szemléletesen ábrázolja a források és eszközök közötti különbséget.

Míg az alkalmazottak többsége elsősorban forrásokat vesz (értsd: fogyasztási cikkeket, amik viszik a pénzt), addig a gazdagok eszközökbe fektetnek, amelyek pénzt termelnek számukra. A Gazdag papa, szegény papa könyvből jól megismerhető, hogy apró kis gondolkodásbeli tévedések is képesek egy életet mássá tenni, mint ami lehetne.

Kiyosaki ráirányítja a figyelmet a pénzügyi intelligencia fejlesztésének fontosságára is. Ezt pedig kevésbé tanulhatjuk meg az iskolában, inkább speciális képzéseken, vagy az ő tanítójához (gazdag papa) hasonló emberek által.

Vállalkozás könyvek: Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter – Cashflow-négyszög 2000

Ez az egyik legjobb könyv vállalkozóknak, hogy megértsék a különbséget vállalkozás és cégvezetés között. Ebben a műben Robert már tovább lép, és részletesen bemutatja, ami a gazdag papa tanításának az egyik alapja és egyben rendkívül fontos. A négy negyed, egyértelműen megmutatja miért tartanak az egyes emberek pénzügyileg ott, ahol. Másrészt az is kiderül, hogy senki sem születik vezetőnek (mint ahogy gazdagnak sem, kivéve, ha pl. örökölte) és nem mindenkinek való a cégvezetés.

Az alkalmazottakat és az ő gondolkodásmódjukat nagyjából mindenki ismeri. Általában a biztosat választják, és inkább lemondanak a függetlenségről, mintsem kockázatot vállaljanak. Az egyéni vállalkozók azok, akik jól értenek valamihez és függetlenként élnek meg belőle. Mivel ők az idejüket adják el, keresetüknek megvan a határa. Egyben ők azok, akik szeretik maguk csinálni a dolgokat.

A másik oldal két negyede, a cégtulajdonosok és a befektetők. Ők azok, akik teljesen másként gondolkodnak. Ők vezetni, irányítani tanultak meg és hogyan kezeljék a pénzt, hogyan termeljenek pénzt. Ők inkább másoknak adják ki a feladatokat, azaz mások idejét, szaktudását használják. Így lényegesen szabadabbak és anyagilag szinte korlátlanok a lehetőségeik.

Robert T. Kiyosaki, Sharon L. Lechter – Mielőtt feladnád az állásodat 2005 (vállalkozás indítása könyv)

Ezt a könyvet találtam a legütősebbnek Kiyosaki munkái közül. Mielőtt vállalkozásba kezdesz, ez egy kincs. Íme a könyv vállalkozóknak, mely pontosan elmondja, hogyan lehet sikeres egy vállalkozás, cég, üzlet. Vagyis úgy is nagyszerű, mint cégvezetés könyv. Nekem a vállalkozás (cég) 5 szintje és a háromszög nagyon tetszett. Ez vizuálisan ábrázolja, mi az, amire figyelni kell.

Ezek közül is leginkább a „küldetés” (ami az én könyvemben is jelentős) fogott meg. Ugyanis ez alapvető bármilyen cég sikeréhez, fennmaradásához, mégis olyan kevesen határozzák meg. Kiyosaki részletesen bemutatja az állás és a vállalkozás közötti különbséget, és felhívja a figyelmet a fokozatosságra egyikről a másikra való áttérés esetében.

Nem is olyan könnyű pár szóban elmondani ezt a könyvet, a Mielőtt feladnád az állásodat egy nagyon gyakorlatiasan megírt mű, ami nélkül nem is szabadna vállalkozásba kezdeni! Egyébként utóbbi kettő műről írtam már itt is: Robert T. Kiyosaki könyvek

Sikeres vállalkozás könyv: Timothy Ferris – 4 órás munkahét 2007 (cégvezetés könyv)

Ez a könyvet annak idején olvastam, amikor megjelent magyarul (2007), azóta eléggé felkapták, és többször ajánlották, főként online sikeremberek. A legjobb üzleti könyvek közt tartják számon. Nem egy vállalkozás indítása könyv, ennek ellenére hasznos lehet már az elején. Az egyik legfőbb üzenete, hogy a munkák nagy részét szervezzük ki. Nem csinálhatunk mindent magunk, és ha rátermettebbek csinálják a részfeladatokat, vagy amelyek sok időnket vennék el, többszörösen jól járunk.

Jók azok a tanácsok is, amelyek a felesleges dolgoktól való megszabadulásról szólnak (szellemi és anyagi), erről a témáról már én is írtam könyvekben és cikkekben is. Fontos a folyamatok automatizálása, mint az egyetlen lehetséges mód, hogy felszabadítsd magad.

Timothy Ferris figyelmeztet arra, hogy óvakodjunk a munka kedvéért végzett munkától, minden esetben törekedjünk a célszerűségre. És még egy sor aprónak tűnő, mégis fontos részletre hívja fel a figyelmet, amelyre a vállalkozók nem figyelnek, ezáltal pedig rengeteg időt, energiát és pénzt veszítenek. Egyébként a könyvnek egyéni stílusa van, Timothy saját példáin mutat be számos dolgot.

Roger Dawson – Nyerő tárgyalási taktikák 1999 – alap könyv vállalkozóknak tárgyaláshoz

Ez egy olyan könyv vállalkozóknak, amit sokszor el kell olvasni, mert rengeteg hasznos tanács és módszer van benne. Egy vállalkozónak, vagy cégvezetőnek ezek felbecsülhetetlenül értékes tanácsok, hiszen gyakran előfordul, hogy másokkal kell tárgyalniuk. A Nyerő tárgyalási taktikák könyvben rengeteg gyakorlati példa van.

A könyv időnként meglepő, és aki nem járatos a témában, elcsodálkozhat hogyan is mennek a dolgok. De egyben választ kap arra a kérdésre, hogyan legyen eredményesebb tárgyaló. Azok a mozzanatok, amik átlagos helyzetben ösztönszerűleg történnek, itt részletesen meg vannak magyarázva, és ha ezt tudatosítod, hatalmas előnyöd lesz.

Roger Dawson rengeteg olyan apró dologra hívja fel a figyelmet, amelyet az átlagos tárgyalók észre sem vesznek. Nem csupán nagyobb üzleti tárgyalásokon, hanem hétköznapi helyzetekben is nagyon gyakorlatias tanácsok, amelyeket a könyvben olvashatunk. És ami az egyik legfontosabb, rengeteg pénzt megspórolhatunk, vagy nyerhetünk ezzel a tudással. Nem is szólva a jó üzleti kapcsolatokról.

José Silva, Robert B. Stone – Agykontroll mesterfokon az üzleti életben 1984

Először A sikeres üzletember című könyvre gondoltam, de újra végigpörgetve úgy találtam, az nagyon az üzletkötésre összpontosít, és ez szélesebb perspektívát nyújt. Mindegyik az agykontrollhoz kapcsolódik, de az Agykontroll mesterfokon – az üzleti életben egy kiváló gyakorlatgyűjtemény, amelyet kár lenne elszalasztani annak, aki üzleti sikereket akar.

Aki csupán hétköznapi gondolkodását használja „félember” az eredményességet tekintve, mert elménk képességei egészen elképesztő dolgokat tesznek lehetővé. Ha egy vállalkozó megtanul jól relaxálni, az is nagyon sokat számít. És ha kreativitását is jócskán megnöveli, az az alkotásaiban, üzleti életében is megmutatkozik. De az agykontroll kiváló problémás helyzetek megoldására, döntésekre, hozzáállás javítására szintén. Noha a jól kivitelezett megerősítések is kiválóan működhetnek, ez sokkal tovább megy annál.

A szubjektív kommunikáció az agyhullámok által pedig olyan távlatokat nyit, amelyet az átlagos vállalkozók szinte sosem használnak. A kommunikáció mindig az elmében kezdődik, és már akkor elkezdődik, amikor fizikailag még kontextusba sem léptünk a másikkal. Akik használják az agykontroll erejét, számos olyan dologra képesek, amit egyébként nem tudnának, így egészen más minőségi szintre emeli életüket.

Dale Carnegie – Sikerkalauz 1. – Hogyan szerezzünk barátokat, hogyan bánjunk az emberekkel 1936

Dale Carnegie életrajzáról már írtam a másik weboldalamon, és a könyveiről is több cikkben. Ezt a könyvét is röviden már bemutattam Az 5 legmotiválóbb könyv című cikkben. Az egész könyv lényege a másokkal való érintkezésünk és ennek ismerete elengedhetetlen egy vállalkozó, vagy cégvezető életében.

A könyvben az egyszerű kapcsolatokról és helyzetekről, a vezetésről és az üzletkötésről egyaránt szó van. Mint “magánember” is rendkívül hasznos. Ha pedig nem vagy jó kommunikátor, vagy nehezebben teremtesz kapcsolatokat az átlagnál, akkor ez számodra igazi kincsesbánya.

A történetek miatt nagyon élvezetes könyv és fel is dobja a napodat. Számomra hatalmas élmény volt ‘92-ben, amikor a gyakorlatban is felhasználtam ezt a tudást. Míg előtte gondot okozott közelíteni más emberekhez, utána már rövid időn belül egy hullámhosszra tudtam kerülni másokkal.

Dale Carnegie – Sikerkalauz 3. – A meggyőzés iskolája, a hatásos beszéd módszerei 1962


Ez ismét egy olyan könyv, amelyről sokan azt gondolják, csak azoknak fontos, akik előadók. Azonban ez koránt sincs így. Gondolj csak bele, már az óvodában, iskolában kellett előadnod, ha máskor nem, amikor feleltél. Tudom, hogy számos könyv megjelent már azóta ebben a témakörben, de ennél összeszedettebbet, olvasmányosabbat nemigen láttam. Bár nem cégvezetés könyv, kapcsolódik hozzá, főként mivel a félelem leküzdésében is segít.

Carnegie nagyon jól tárgyalja az alapokat is, és foglalkozik a hozzáállással, a lelkierővel. A könyvben témákra bontva megtalálható a jó előadás és beszéd minden mozzanata. Számtalan jó tanácsot ad arra vonatkozóan, hogyan beszéljen akár egy kezdő úgy, hogy magával ragadja a hallgatóságot. Ezek az információk akkor is hasznosak, ha csupán jól akarsz kommunikálni a hétköznapi életben.

Egy csomó gyakorlati helyzetet is ismertet, amikor helyt kell állnunk, például díjátvétel, tájékoztatók, bemutatások. A legfontosabb az, hogy világosan megmutatja, miképpen kerülhetünk közel a hallgatósághoz, hogy ránk figyeljen. Bármikor, ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy beszélned kell, érdemes ehhez a könyvhöz fordulnod, és megnézned a helyzetedhez szükséges fejezetet.

MJ DeMarco – Gyorsítósáv a milliókhoz 2011 – a legjobb könyv vállalkozóknak

Ez az a könyv, amely már többször felbukkant ezen az oldalon, és részletesen be is mutattam itt: Gyorsítósáv a milliókhoz könyv.

Számomra ez a numero 1, ha vállalkozásról, jövőépítésről, meggazdagodásról van szó. MJ DeMarco nem sokat vacakol, egyenest belegázol a dolgok elevenjébe. Amit ír, az mögött saját tapasztalások állnak és amiről beszél, felbecsülhetetlen értékű. A gondolkodásmódra elképesztő erejű hatása van.

Szép sorjában felvázolja az összes hibát, amelyet vállalkozók és cégvezetők el szoktak követni. Már számtalanszor átolvastam ezeket a részeket, és el kell, hogy ismerjem, 100 százalékig igaza van. Lebontja a mítoszokat és a “titkokat” a meggazdagodásról, egyenesen rávezet arra, hogy az egész folyamat rajtunk áll. A proaktivitás gyakorlati megvalósítása remek leírását olvashatjuk végig.

Annyira sok hasznos gondolatot oszt meg, hogy nem is tudom melyikeket válasszam ki. Számomra nagyon sokat jelentett a folyamatokban való gondolkodás – ezzel én is foglalkoztam több oktatóanyagomban – és az idő értékének tisztelete. MJ DeMarco azt mondja, hogy a legtöbb ember, aki kudarcot vall, eseményekben gondolkodik, és ebben teljesen igaza van.

Szerinte egy vállalkozás (cég) sikere folyamat, és nem esemény, azaz, nem egyik pillanatról a másikra történik. Így lehetséges, az is, hogy kudarcnak tűnő események valójában a sikerhez vezetnek. A gyorsítósáv 5 törvénye pedig zseniális, pontosan ez az, ami megkülönbözteti az azon haladót másoktól.

Ez nemcsak egy sikeres vállalkozás könyv, hanem olyan amit ezerszer érdemes újraolvasni, mert az útmutatása gyakorlati értékű. Nem egy rövid mű, de egy pillanatra sem untam, mert ha valaki tényleges eredményeket akar elérni az életben – különösen anyagi függetlenedését tekintve – erre muszáj figyelni. Természetesen az Egyéniségépítés alapkönyvének a címe nem véletlenül lett gyorsítósáv – bár másról szól – és több más helyen is használják ezt a megnevezést.

Ajánlott cikk:

Hogyan add ki a könyved az interneten