X

Figyelem fejlesztése feladatok, játékok, teszt, koncentráció


function disableselect(e){ return false }

function reEnable(){ return true }

//if IE4+ document.onselectstart=new Function ("return false")

//if NS6 if (window.sidebar){ document.onmousedown=disableselect document.>


Figyelem fejlesztése feladatok, játékok, teszt, által is lehetséges, és a mindennapi élet tevékenységei közben. A koncentráció fejlesztése nem csupán abban segít, hogy egyes feladatokat eredményesebben elvégezz, de a pozitív jelenben való fókusz megtartásában is.

Ebben a cikkben először is egyértelműen meghatározzuk, miről van szó, milyen típusai vannak. Majd a figyelem koncentráció fejlesztése érdekében számtalan módszert és feladatot mutatok be, melyek a legkülönbözőbb helyzetekben használhatók. A figyelem fejlesztő játékok, teszt, feladatok és a különböző mozgásformák számtalan variációja áll rendelkezésedre.




Mi a figyelem? A figyelem jelentése, fogalma, meghatározása, definíciója

Általánosságban mi a figyelem? Egy olyan mentális folyamat, amelynek során tudatosan vagy ösztönösen irányítjuk az érzékelésünket és megismerési tevékenységünket egy adott impulzusra, eseményre, vagy tevékenységre. A figyelem fejlesztése segít abban, hogy kiemeljük és koncentráljunk a kiválasztott ingerekre vagy információkra, miközben más ingerforrásokat vagy információkat mellőzünk vagy kisebb mértékben veszünk figyelembe.

A figyelem típusai, fajtái

A szelektív figyelem az a képesség, hogy kiválasztjuk és összpontosítjuk a figyelmünket adott ingerekre, információkra vagy feladatokra, miközben másokat mellőzünk.

A felosztott figyelem azt jelenti, hogy egyszerre több dologra vagy feladatra tudunk koncentrálni.

A fenntartott figyelem pedig az az állapot, amikor hosszabb ideig fenntartjuk a figyelmünket egy adott dologra vagy feladatra.

Figyelem fejlesztése módszerek, gyakorlatok

A figyelem fejlesztése olyan folyamatok tudatos alkalmazását, ismétlését jelenti, amelyek segítenek abban, hogy javítsuk és optimalizáljuk a figyelmünket. Ha az önuralom fejlesztése terén előrehaladott vagy, akkor itt is sokat érhetsz el. A figyelemfejlesztés könnyebb azoknak, akik nyugodt és nem izgága természetűek, de a gyakorlatok mindenkinél eredményeket érnek el.

Figyelem fejlesztő feladatok előnyei

1.Koncentráció és fókusz javítása: A figyelemfejlesztő gyakorlatok és technikák segítenek abban, hogy jobban koncentráljunk és összpontosítsunk a feladatokra vagy tevékenységekre. Ezáltal növelhetjük a hatékonyságot és a teljesítményt. A figyelem koncentráció fejlesztése gyerekeknél odafigyelést igényel, viszont időben megszokhatja a tudata fókuszálását.

2.Szelektív figyelem fejlesztése: A figyelemfejlesztő gyakorlatok segítenek abban, hogy finomítsuk és javítsuk ezt a képességet, és jobban kiszűrjük az elterelő tényezőket. Ez roppant hasznos lehet például ha egyszerre gyorsan és hatékonyan akarsz tanulni.

3.Tartósság és kitartás növelése: A figyelem fejlesztése segíthet abban, hogy hosszabb ideig fenntartsuk a figyelmünket egy adott tevékenységen vagy feladaton. Ez különösen hasznos lehet hosszabb ideig tartó projektek vagy tanulási folyamatok esetén.

4.Tudatosság és jelenlét fejlesztése: A figyelemfejlesztő gyakorlatok és meditációs technikák segítenek abban, hogy tudatosabbak legyünk a jelen pillanatban, és nagyobb figyelmet fordítsunk a környezetünkre, az érzéseinkre és az élményeinkre. Ez elősegítheti a stressz csökkentését és a mentális jólétet is.

5.Multitasking és feladatváltás hatékonyságának növelése: A figyelemfejlesztés segíthet abban, hogy hatékonyabban végezzük el több feladatot egyszerre (multitasking) vagy gyorsabban váltsunk feladatról feladatra (feladatváltás). Ezáltal szintén növelhetjük a termelékenységet és a hatékonyságot.

Figyelem fejlesztő játékok

  • Memóriajátékok: Memóriakártyák vagy online memóriajátékok segítenek fejleszteni a rövid távú memóriát és a koncentrációt, miközben különböző párokat vagy mintákat kell megtalálni.
  • Kirakók: A komplexebb kirakók vagy puzzle-ok összeállítása igényel részletekre való odafigyelést és kitartást. Ezáltal segítenek javítani a koncentrációt és a problémamegoldó képességet.
  • Szókeresők: Szókeresők olyan játékok, amelyekben betűkből álló rácsban kell megtalálni szavakat. Ez fejleszti a vizuális figyelmet és a szókincset.
  • Sudoku: A Sudoku logikai játék, amelyben számokat kell elhelyezni egy rácsban úgy, hogy minden sorban, oszlopban és blokkban csak egyszer forduljon elő az adott szám. Ez a játék szintén segít javítani a koncentrációt, a logikai gondolkodást és a problémamegoldó képességet.
  • Tangram: A tangram egy kínai kirakójáték, amelyben adott alakzatokat kell összeállítani adott darabokból. Ez a játék fejleszti a vizuális figyelmet, a térbeli gondolkodást és a kreativitást.
  • Koncentrációs játékok: A koncentrációs játékok olyan tevékenységek, amelyekben a résztvevőknek fókuszálniuk kell és figyelmüket meg kell tartaniuk. Ilyen játékok lehetnek például a Jenga, a bűvös kocka vagy a Tower of Hanoi játéka.
  • Online figyelemfejlesztő játékok: Az interneten számos online játék található, amelyek a figyelem javítását célozzák. Ilyenek lehetnek például memóriajátékok, figyelmi feladatok vagy koncentrációs játékok, amelyeket számítógépen vagy mobilkészüléken is játszhatunk.

Figyelem koncentráció fejlesztése gyakorlatok

1.Mentális labirintus

Készíts egy képzeletbeli labirintust a fejedben, majd próbáld meg végigvezetni a figyelmedet az útvonalon. Képzeld el részletesen az utat, az akadályokat és a fordulókat, miközben koncentrálsz a mentális navigációra. Először kételkedtem abban, hogy lehetséges normálisan elképzelni és fejben tartani egy igazi labirintust, de rájöttem, hogy elég csak egy részletére ügyelni egyszerre. Jó gyakorlat, rád bízom, hogyan vitelezed ki!

2.Hangfókusz gyakorlat

Válassz ki egy hangot a környezetedből, például madárcsicsergést vagy óra ketyegést. Próbáld meg összpontosítani a figyelmedet csak erre a hangra, kizárva az összes többi zajt és ingert. Ez valóban remek feladat, egyben kisegítője az olyan meditáció technikáknak, melyeket a Térj magadhoz, és láss! című könyvemben is ajánlottam.

3.Szokatlan tárgyak megfigyelése

Válassz ki egy tárgyat a környezetedből, amire általában nem figyelnél fel, például egy tollat vagy egy papírfecnit. Figyelj rá részletesen, vizsgáld meg a részleteit, a színét, a formáját és a textúráját, miközben koncentrálsz a tárgyra. A figyelemfejlesztés eme formája több szinten koncentrálja az elmét.



4.Képzeletbeli képalkotás

Hunyd le a szemed és képzelj el egy képet vagy egy szituációt a fejedben. Próbáld meg minél részletesebben elképzelni a jelenetet, és tartsd fenn a figyelmed benne.

5.Fordított olvasás

Olvass egy könyvet, cikket vagy bármilyen szöveget fordított sorrendben. Ez a feladat megerőlteti a figyelmet és az agyfunkciókat, mivel át kell alakítanod a megszokott olvasási módot.

6.Képkirakó memóriával

Készíts egy képkirakót, majd nézd meg a képet néhány másodpercig. Ezután takard le a képet, és próbáld meg összeállítani a kirakót a fejből. Ez a gyakorlat fejleszti a vizuális figyelmet és a memóriát.

7.Szabadítsd ki a színeket

Vegyél elő egy színes képet vagy tárgyat, majd próbáld meg mentálisan kiemelni az egyes színeket, például csak a kék részletekre koncentrálj, majd csak a zöldre, stb. Ez segít a színekre való fókuszálásban és a szelektív figyelemben.

8.Távolságok meghatározása

Válassz ki két tárgyat vagy pontot a környezetedben, majd próbáld meg becsléssel meghatározni a távolságot a két pont között anélkül, hogy fizikailag megmérnéd. Ez a gyakorlat segít a távolságérzék és a vizuális fókusz fejlesztésében.

Figyelem fejlesztése mozgással

Hogyan fejleszthető a figyelem mozgással? Az ember erre hirtelen nem is gondolna. De aztán rájön, hogy számos olyan mozgásforma, vagy sport van, amely alkalmas erre. Például a testedzés legtöbb fajtája elég komoly összpontosítást kíván, és a figyelem fejlesztése mozgással itt szinte automatikusan végbemegy.

Labdajátékok: Dobálj és kapj el egy labdát egy társaddal, miközben figyelsz a labda helyzetére, irányára és mozgására. Ez javítja a reakcióidőt és a perifériás látást.

Szabadban történő séták: Menj sétálni a szabadban és figyelj oda a környezetedre. Vizsgáld meg a természetet, az épületeket, az embereket és a hangokat. Próbáld meg kiszűrni az elterelő tényezőket és összpontosítani a részletekre.

Labdázás egyensúlyozó táblán: Állj egyensúlyozó táblára vagy egy stabil padra, majd dobálj és kapj el egy labdát. A mozgás és az egyensúlyozás kombinálása javítja a test- és térbeli tudatosságot, miközben a figyelmedet is igénybe veszi.

Jógagyakorlatok: Kombinálj figyelemre és koncentrációra összpontosító jógagyakorlatokat, például a fa pózt vagy a sas pózt. Ezek a gyakorlatok segítenek a testtudatosság növelésében és a figyelem középpontba állításában.

Ügyességi pályák: Készíts ügyességi pályát vagy akadálypályát, ahol különböző mozgási feladatokat kell végrehajtanod, például ugrásokat, egyensúlyozást vagy lépegetést a kijelölt útvonalon. Ez kihívást jelent a koordinációnak és a figyelemnek, ne mellesleg az attitűdödnek is jót tesz.

Kéz-szem koordinációs figyelem fejlesztő játékok: Játssz olyan tevékenységekkel, amelyek fejlesztik a kéz-szem koordinációt, például pingponglabda ütés vagy asztali foci játék. Ez javítja a fókuszt, a reakcióidőt és a finommozgást.

Táncos vagy ritmusos gyakorlatok: Tanulj meg táncolni vagy végezz ritmusos gyakorlatokat, amelyek összehangolják a mozgást és a figyelmet. Ez növeli a koordinációt, a koncentrációt és az agilitást.

Mi az összpontosítás jelentősége az életben? Hogyan javítja a mindennapjaink színvonalát?

Az összpontosítás nem mindig fokozott figyelmet jelent. Lehetséges úgy is fejleszteni, hogy valamit csinálsz, vagy aközben, miközben valamit teszel. Carlos Castaneda és társai például számos ilyen gyakorlatot bemutattak a könyveikben. Ha ügyes vagy, Te is számos helyzetet kihasználhatsz. De miért jó neked ez a mindennapjaidban?

A figyelmesség és összpontosítás előnyei a mindennapokban

Az összpontosítás képessége lehetővé teszi számunkra, hogy a feladatokra fókuszáljunk anélkül, hogy elterelő tényezőkön gondolkodnánk. Ez lehetővé teszi a hatékonyabb munkavégzést, a produktivitás növelését és a feladatok jobb minőségű elvégzését, ami jobb teljesítmény és eredményekhez vezet.

Segít a jobb, minőségi kommunikáció kialakításában és az empátia fejlesztésében is. Amikor valóban jelen vagyunk a másik emberrel, figyelünk rájuk, jobban megértjük igényeiket és érzéseiket. Ez hozzájárulhat a személyes kapcsolatok mélyüléséhez és megerősítéséhez.

Az összpontosítás segít a jelen pillanatban maradni, és kizárni a múltbeli vagy a jövőbeli aggodalmakat. Ez csökkentheti a stressz szintjét és a szorongást, mivel a figyelem középpontba állítása segít a gyorsabb problémamegoldásban és a nyugodt állapot fenntartásában.

A figyelem fejlesztése által kialakított képesség lehetővé teszi, hogy részletesebben elemezzük a helyzetet és a rendelkezésre álló információkat. Ez segít a jobb döntések meghozatalában, mivel képesek vagyunk átlátni a részleteket és objektíven értékelni a körülményeket.

Figyelem teszt online példák (részben figyelem fejlesztő játékok)

Csak vázlatosan írom le a lényegüket, ha valamelyik tetszik, utána tudsz nézni bővebben bármelyiknek az interneten.

Stroop-teszt: Ez a figyelem teszt arra összpontosít, hogy mennyire vagy képes elnyomni az automatikus válaszokat és helyette a szándékos figyelmet alkalmazni. A teszt során színes szavakat prezentálnak, és a feladat az, hogy azonosítsd a szavak színét, figyelmen kívül hagyva a szavak jelentését.

Trail Making teszt: Ez a teszt a vizuális figyelem és az átirányítás mérésére szolgál. A teszt során pontokkal vagy számokkal jelölt pályákat kell követni egyenes és kanyargós vonalakon keresztül, amelyeket a lehető legrövidebb idő alatt kell összekötni.

Digitális számsorrend teszt: Eme figyelem teszt a számolási és figyelemkapacitásra összpontosít. A feladat során sorban kell számsorozatokat vissza mondanod, amelyek egyre hosszabbá válnak.

Figyelemfókusz teszt: Ez a figyelem teszt a szelektív figyelemre és a figyelem középpontba állítására összpontosít. A feladat során különböző vizuális ingereket jelenítenek meg, és a feladatod az, hogy csak a célinformációra reagálj, figyelmen kívül hagyva a zavaró ingereket.

Dual N-Back teszt: Ez a teszt a munkamemória és a figyelem fejlesztésére szolgál. A feladat során a résztvevőknek követniük kell a vizuális és hangos ingerek sorozatát, és megjegyezniük kell, hogy mikor és hol történt az N-edik előtti esemény.

Hogyan fejleszthető a figyelem? Összefoglalás

A figyelem fejlesztése mozgással, játékkal, és számos módon történhet, az eddigiekből bőven válogathattál. A koncentráció önmagában az én vagyok tudat fejlesztését is segíti. Mentálisan és testileg is több olyan mód létezik, ami összefogja a figyelmed, s ha az nem szóródik szét, akkor komoly előrehaladást érhetsz el bármely területen.

Figyelem koncentráció fejlesztése gyerekeknél és felnőtteknél. Mi a lényege, mire ügyelj

A figyelem fejlesztése mozgással, vagy teljes nyugalomban egyaránt időt és gyakorlást igényel. Rendszeresen végezz ilyen tevékenységeket! Tanulj meg tudatosan jelen lenni a mindennapi tevékenységek során. Koncentrálj a jelen pillanatra, figyelj az érzékeidre, és vedd észre a részleteket a környezetedben.

Tartsd távol magad az elterelő tényezőktől, mint például a telefon, a zajok vagy a környezeti zavarok. Hozz létre csendes, rendezett környezetet, ahol könnyebb összpontosítani. Még csak komolyabb életmódváltásra sincs szükség ehhez. Egyszerűen legyél talpraesett, kis dolgokból is sok mindent össze lehet hozni.

A meditáció és a légzéstechnikák segíthetnek a figyelem középpontba állításában és a nyugodt állapot fenntartásában. Ezeket nemcsak a spirituális fejlődés érdekében lehet alkalmazni. A légzőgyakorlatok végzése hétköznapi feladataidban is segít. A testmozgás, mint például a séta, a jóga vagy a tánc, szintén hozzájárulhat a figyelem és a testtudatosság fejlesztéséhez.

A figyelem fejlesztő játékok ezzel együtt igencsak szórakoztatóak is lehetnek. Számolási és memóriajátékokat, keresztrejtvényeket vagy logikai feladatokat végezhetsz, amelyek megkövetelik a figyelem középpontba állítását és a kognitív erőfeszítést. Mindezzel együtt a megfelelő pihenés és alvás elengedhetetlen a fókusz és koncentráció fenntartásához.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!